KRISTIANSAND: — Hei! Ække det hun der Venke Knutson, spør Wig Wams vokalist Glam, eller Sten Åge Nilsen som han egentlig heter. Glam-kråka har fått øye på Birkelands store datter der hun står innviklet i en hyggelig passiar med resten av bandet hans.

Det er VG Topp 20-show på Torvet, og vi befinner oss i det forjettede backstage-området omgitt av et tett felt med kjendiser fra ulike divisjoner. I går opptrådte Dina, Mira Craig, Madcon, Paperboys, Elyjets, Sandra Lyng Haugen m. Whimsical og Kleencut, Wig Wam og Venke Knutson foran 2000-3000 mennesker på torvet.

De fleste foran scenen er jenter, og få er eldre enn 18. Den første (og eneste?) besvimelsen inntreffer nettopp idet hjemmefavoritten Venke Knutson går løs på hitlåta «Scared».

— Det er godt å komme heim. Jeg gruer meg alltid ekstra til å opptre i Kristiansand. Men nå nettopp kom det et par jenter med et portrett av meg som de hadde tegna og satt inn i ramme og greier. Og så roper folk og spør om jeg ikke kjenner dem igjen fra da jeg sang her i fjor, og så gjør jeg jo det. Og når de i tillegg kan tekstene, ja da føler jeg meg så ønska, sprudler Knutson, som sier hun elsker å dra rundt med Topp 20-turneen for andre sommeren på rad. Og hun må bare stå på, for til høsten kommer den nye platen som hun har spilt inn i sommer.

— Men du, nå kommer Wig Wam, og dem må jeg løpe og se. Du skulle sett hele gymsalen sang «Come on, come on» da vi hadde avslutning. Det er popstjerner det, slår lærerinna og artisten Venke fast før hun spurter.

Og Wig Wam leverer glamour til tusen, der de blir tatt imot med 140 hylende desibel. Det er idet bandet puster ut etterpå at de får øye på Venke.

— Vi ser alltid på videoen hennes når vi har vært ute og spilt. Hun er jo på Svisj hele tida, og vi føler vi kjenner henne, sier Sten Åge Nilsen.

— Venke Knutson er best, roper Frøydis Grønbakken, som holder seg fast i gelenderet foran scenen sammen med søstrene Jorunn og Sigrid. Nå har Frøydis nettopp sikret seg en av de gratis t-skjortene som blir kastet ut fra scenen mellom slagene.

Bare de største artistene som Wig Wam, Venke og Paperboys framkaller samme hysteri som det som oppstår når crewet kommer fram og hiver billige solbriller, t-skjorter, armbånd og caps ut til publikum. Her slåss folk bokstavelig talt om gjenstander som i andre sammenhenger ville blitt møtt med skuldertrekk.

— Jeg tror de hadde hylt om vi så hadde holdt opp en plakat der det sto «Idol», flirer Knut Folkestad fra NRK P3. Showet blir sendt direkte på kanalen hans.

Cecilie Kittelsen og Anne Line Almedal er blitt trukket ut til å komme backstage, og nå står de og tripper foran møtet med Paperboys.

Hva som er bra med dem? De er jo så fine å se på, flirer Almedal henrykt. Hun kan knapt vente. Det kan heller ikke de to tusen andre som står klare med autografblokkene. Det er nemlig etter showet moroa starter for alvor, for da kommer artistene ut og skriver autografer. Men inntil videre sitter altså Venke Knutson og Wig Wam backstage og klapper hverandre på skuldrene. De får snart annet å drive med.