Handlingen i Skyggespill er lagt til eksotiske Java og handler både om den tradisjonelle dukketeaterformen og om en ung gutt som må løse en oppgave som egentlig er for stor for ham.

I boken sitter hovedpersonen Dardiri som gammel, bitter mann og tenker tilbake på sin barndom. Historien er bygget rundt første gang Dardiri blir med sin far, den store dukkemesteren, til storbyen for å spille foran et stort publikum. Når faren blir syk må Dardiri ta over.

Forfatter Lars Chr. Olaussen har bodd flere år i Indonesia og kjenner kulturen godt. Det kommer tydelig fram i boken, der hverdagsliv og figurteaterformen skyggespill blir behørig beskrevet. Dette er paradoksalt nok både bokens styrke og svakhet. Svakheten ligger i at teksten blir for omfattende og tung, detaljrikdommen er imponerende men gjør også boken litt kjedelig. Sammen med illustrasjonene til Bjørn Ousland blir det likevel en svært vakker bok, selv om enkelte av bildene bærer preg av å være skisser. Med en slik omfattende bok er det kanskje vanskelig å unngå? Boken passer best for ungdom og voksne som allerede er interessert i teater eller indonesisk kultur.

Cheryl Macdonald

Skyggespill

Forfatter: Lars Chr. Olaussen

Illustratør: Bjørn Ousland

Forlag: Omnipax