KRISTIANSAND: Svenskenes Oscar-nominerte film har premiere i Kristiansand fredag. Så som i himmelen handler om en berømt dirigent som etter et hjerteinfarkt trekker seg tilbake til sin barndoms by nord i Sverige.

Men der får han slett ikke være i ro. Det lokale koret ber om assistanse, og dermed blir han for alvor engasjert i lokalsamfunnets dagligliv — og ikke minst dets romanser. Det er det ikke alle som tåler. Filmen er laget av veteranregissøren Kay Pollak som har gjort comeback etter 18 år. Hovedrollen spilles av Michael Nyqvist, kjent fjes fra mange nyere svenske filmer. I Aftonbladet karakteriserte filmanmelderen denne filmen som «2000-tallets svar på Änglagård - en film som alle kan ta til sine hjerter». Dermed har Oscar-juryen to utenlandske kor-filmer å velge mellom. (Den andre er franske Mathieu og korguttene som slippes på dvd i april.)

Selveste Matrix-helten, Keanu Reeves, er tilbake i nok et drømmeaktig landskap. I Constantine spiller han en mann som har en spesiell medfødt gave - han ser djevler og engler i menneskeform som vandrer på jorden, spesielt i Los Angeles - og han har bokstavelig talt vært i helvete. Der bor for øvrig Peter Stormare som her er djevelen personlig. Antihelten John Constantine har vært en tegneseriefigur i snart 20 år. Regissøren Francis Lawrence har hittil bare laget musikkvideoer.

To Oscar-nominasjoner for birollene har den amerikanske Closer fått. Julia Roberts, Jude law, Natalie Portman og Clive Owen spiller i denne kjærlighetsfilmen som er regissert av Mike Nichols - mannen som i 1966 laget Who's Afraid of Virginia Woolf?

I Dagbladet fikk filmen terningkast 5, og anmelderen skrev at dette er «historien om to par og deres innbyrdes utroskap - en slags firkant som egentlig er en trekant tilsatt noen ganske juicy strippescener av kvartettens eneste trofaste medlem». VG landet bare på terningkast 3 og skrev at «ambisjonsnivået er høyt, den eksistensielle søkingen påståelig. Men de verbale mitraljøsene er så overveldende ladet at bomskudd er uunngåelig.»

Den italienske Brudekjolen er en svart historie om en vordende brud som blir utsatt for gruppevoldtekt og får livet snudd på hodet. Dagbladet ga terningkast 3 og VG ga bare 2. VG skrev at dette er en «utfordrende historie som mangler troverdighet på grunn av altfor mange konstruerte følelser og hendelser».

DVD-TIPS

Blant denne ukes nye leiefilmer er The Bourne Supremacy (Gåten Jason Bourne), den andre actionfilmen om leiemorderen som opprinnelig ble skapt av forfatteren Robert Ludlum. Matt Damon og Franka Potente har nok en gang de sentrale rollene, og ble belønnet med terningkast 4 av Fædrelandsvennens Knut Holt. Han syntes imidlertid at den første filmen om Bourne var den beste.

Science fiction-filmen Sky Captain and the World of Tomorrow kan også leies. Den har solide navn som Jude Law, Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie på rollelisten. I tillegg til Sir Laurence Olivier som riktig nok for lengst er død, men som her har rollen som geniet Totenkopf - takket være moderne teknologi. Holt ga terningkast 4 for denne tegneserieinspirerte historien som designmessig er lagt til de første sf-seriers storhetstid, nemlig 1939. Til slutt tipset for kvalitetsbevisste filmkjennere: Franske Tiden etter Otar er endelig dvd-klar. Den utspilles i Tblisi i Georgia, en vakker film om samlivet til tre kvinner som Holt vurderte til terningkast 5.