OSLO: — Det er så gøy! Her i TVNorge er det hallelujastemning akkurat nå, opplyser presseansvarlig i kanalen, Espen Kjendlie, til VG Nett.

— Tallet er langt høyere enn det vi hadde forventet og håpet. Dette viser at «Big Brother» holder seg som programkonsept, legger Kjendlie til.

I forrige runde av «Big Brother», i 2003, fikk 651 000 nordmenn med seg premieren. I 2002 lå premieretallet på 523 000 seere, mens seertallet i 2001 landet på 723 000 seere.

— Jeg skal ikke bli for full og ikke ha sex inne i huset. Det hadde vært altfor flaut, og mamma hadde aldri tilgitt meg, sier 25-åringen på telefon fra Stockholm bare timer før han og 17 andre deltakere blir låst inne i huset. I 114 dager skal de hver dag la millioner av tv-seere ta del i eget privatliv. Ekte glede, sorg, kjærlighet og konflikter skal utspilles for åpen scene. Huset er overvåket 24 timer i døgnet av 52 kameraer og 112 mikrofoner. Ikke så mye som et eneste lite toalettbesøk kan gjøres usett eller uhørt.

Rolig sørlending

Den første episoden i et av de aller mest omtalte og kritiserte reality-konseptene gjennom tidene gikk på lufta i går kveld klokken 20.30 på TVNorge. Da traff også Carl Fredrik Knutsen sine nye samboere for første gang.

Da Fædrelandsvennen snakket med arendalitten lørdag, hadde han ikke rukket å bli nervøs ennå, men regnet med å kjenne det litt i magen etter hvert.

— Foreløpig forholder jeg meg rolig til det som skjer. Det er ikke noe jeg gruer meg spesielt til. Jeg er nok en litt sånn rolig sørlending, og kan kanskje være med på å skape fred blant de andre deltakerne til tider, humrer Knutsen.

Begynte som spøk på byen

På spørsmål om hvorfor nettopp han ble valgt ut til å bli med i serien, kan han ikke gi noe godt svar.

— Det er veldig vanskelig å si hvorfor de valgte meg. Kanskje fordi jeg er «den snille gutten i klassen?» Det at jeg meldte meg på, begynte i utgangspunktet som en spøk blant kamerater på byen. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gjøre det. Men så kom jeg hjem og så på nettet at de søkte etter deltakere, og da ble det til at jeg hev meg med, forteller Knutsen.

Han har ikke lagt noen vinner-taktikk ennå, men satser på å være rolig og grei og prøve å komme overens med de andre i huset.

— Tror du at du vil klare å holde forsettene dine?

— Hm... skal prøve så godt jeg kan i hvert fall. Og definitivt ingen sex foran kamera! For da blir mamma hjemme i Arendal kjempesint! Nei, tenk så flaut det hadde vært, sier Knutsen bestemt.

Nordmenn og svensker

Big Brother har vært TVNorges storsatsing hvert år, helt siden vi i første runde stiftet bekjentskap med personer som Rodney, Ramsey, Anne Mona og Anette. De ble grensesprengende personligheter i en stadig voksende bølge av en ny type tv. Big Brother tok oss med inn i noe vi aldri før hadde sett, og fikk mange av oss blant annet til å sitte klistret til skjermen for å se på en dyne som beveget seg. Å ta del i andre menneskers privatliv er blitt en vanlig form for underholdning, og Big Brother har vært fødselshjelper for utallige reality-konsepter som har kommet til de siste årene. I dag finnes det ikke lenger noen grenser for hva man kan lage tv av.

Big Brother i år innebærer at det både er norske og svenske deltakere som kjemper om å være den siste som sitter igjen, en million kroner rikere, etter at deltaker etter deltaker har blitt stemt ut. Det spesialbygde overvåkede huset ligger i Stockholm.

Sex og nakenhet

Leder for den norske gruppen deltakere er Brita Møystad Engseth. Hun har tidligere uttalt at hun satser på at årets Big Brother blir en skikkelig landskamp mellom de norske og svenske deltakerne. De svenske utgavene av serien har tradisjonelt vært mye røffere og mer utagerende enn de norske. Dette vil også prege sendingene på TVNorge. De vil satse mer på nakenhet og sex denne gangen, og setter opp den anbefalte aldersgrensen for programmet fra 12 til 15 år.

Kanalen er strålende fornøyd med innsatsen til den nye programlederen, Brita Møystad Engseth.

— Vi kunne ikke vært mer fornøyd med Brita. Hun var kjempeflink. Jeg tror at Brita vil øke verdien på programmet ved å ta det enda et skritt lenger underholdningsmessig, sier Kjendlie til VGNett.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no