GRIMSTAD: For første gang skal det arrangeres Hamsun— og Ibsen-dager i Grimstad. Fra torsdag 14. august til og med søndag 17. august vil byen stå i de to dikternes tegn.Det er Stiftelsen Ibseniana og Hamsun-selskapet avdeling Grimstad som har slått seg sammen om arrangementet. Tidligere har Ibseniana-dagene i Grimstad kun vært viet Ibsen, men med fokus også på Hamsun blir det nå en atskillig større og mer interessant begivenhet. Nørby leser «Terje Vigen»

Programmet for Hamsun- og Ibsen-dagene ble lagt fram fredag. Der ble det kjent at skuespiller Ghita Nørby, kjent blant annet som Marie i en av de siste filmene om Hamsun, skal lese diktet Terje Vigen på Kvaløy. Dette er et fast innslag under Ibseniana og gjøres nå for 15. gang. Vanligvis trekker denne spesielle opplesningen mellom fem og åtte hundre tilskuere.Men alt dette starter faktisk i Arendal. Litteraturprofessor Øystein Rottem og magister Nils Magne Knutsen fra Universitetet i Tromsø innleder arrangementet med foredrag om Hamsun i Arendal bibliotek. I Grimstad bibliotek vil Inge Eidsvåg snakke om Hamsuns rolle i Ossietzky-saken (fikk Nobels fredspris mens han satt fengslet i Hitler-Tyskland i 1936). Foredraget finner faktisk sted i det samme lokale som ble brukt under rettssaken mot Hamsun. Det rommer i dag barneavdelingen til Grimstad bibliotek, men det er planer om museum her. Skuespilleren og Ibsen

Til Grimstad kulturhus kommer skuespilleren Sverre Anker Ousdal som selv har sydd sammen en times program, der han vil presentere en skuespillers arbeid med seg selv og Ibsen. Også Ghita Nørby vil fortelle om sine erfaringer med rollen som Marie Hamsun. Hun var meget opptatt av Maries skjebne under filminnspillingen og søkte opplysninger blant dem som kjente henne. Forfatteren og NRK-mannen Henry Notaker kommer også til Grimstad, og han vil selvfølgelig snakke om Hamsun, Ibsen og deres forhold til mat.Knut Hamsun holdt i en periode tidlig i 1890-årene en rekke litterære foredrag, der han blant annet gikk til sterke angrep på Henrik Ibsen. Disse foredragene er bevart, og til Hamsun- og Ibsen-dagene har professor Bjørn Hemmer ved HiA valgt ut enkelte utdrag som skuespilleren Joen Bille skal fremføre. Det kuriøse i denne sammenheng er at den samme Joen Bille faktisk er oldebarn til Henrik Ibsen.En ny Hamsun-biografi skal utgis til høsten, og forfatteren av denne, Ingar Sletten Kolloen, gjester Grimstad for å snakke om den. Videre skal generalsekretær i forbundet «Kysten», Per Hillesund, holde foredrag om losvesenet på 1700- og 1800-tallet.Disse dagene avsluttes med flytting av en skulptur. På stedet der Landvik aldershjem sto, skal det komme en skulptur laget av en norsk-amerikansk billedhugger og psykiater, Kåre Nygård. Den ble gitt til Nørholm rundt 1980, og står nå litt bortgjemt like ved hovedbygningen. Det er en slags allegori over Hamsuns diktning. For øvrig er det meningen at dette fellesarrangementet skal foregå annethvert år. Ibseniana vil imidlertid fortsette hvert år.