kristiansand: Medarrangør i Protestfestivalen Kai Erland kan endelig la den rødglødende mobiltelefonen hvile litt. — Årets festival har gått utrolig bra, og vi sitter igjen med en god følelse. Av 61 poster på programmet har 60 gått etter planen, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra mange av de 150 deltakerne og fra publikum, sier Kai Erland til Fædrelandsvennen. Han har vært med på å ro i land historiens sjette Protestfestival sammen med medarrangør, Svein Inge Olsen og et særdeles hardtarbeidende mannskap.

— Hva slags potensial ligger i en festival som dette, med et så omfattende program og så mange store navn?

— Vi må selvfølgelig finne ut hva vi skal gjøre med det vi har fått i gang her. Vi har skapt en ressurs som må bygges videre på. De grepene som gjøres i etterkant av årets festival er enormt viktige, og vi begynner allerede i neste uke med å planlegge neste års festival, sier Erland, som bruker både arbeids- og fritid på Protestfestivalen.

Mulige forandringer til neste års arrangement er å gi mer rom for fordypningsanalyser i etterkant av hver debatt. Dette betyr kanskje at programmet må kortes noe ned.

— Hvordan overlever dere økonomisk?

— Vi har et budsjett på 1,2 millioner, og etter årets oppslutning ser det ut som om dette vil gå veldig greit. De endelige tallene er klare om et par uker, sier Erland.

Protestfestivalen har sterke sponsorer og får støtte fra kommunen. Nå satser arrangørene på å få i gang et samarbeid med Kulturdepartementet, for å sikre at Protestfestivalen overlever i lang tid fremover.

— Vi trenger bare å komme inn på kommunens budsjett for at Kulturdepartementet er villig til å gi sin støtte. Personlig mener jeg dette bør være et arrangement byen føler seg tjent med og ønsker å forvalte, sier Erland. Han trekker fram åpningsdagen med kulturministeren og utdeling av Erik Byes minnepris som et av festivalens høydepunkter.

— Og så har vi hatt noen utrolig sterke debattpaneler som har trukket mye folk. Når folk stiller på debatt i stedet for å se fotballkamp en lørdagskveld, må vi være fornøyd, slår han fast.