LOJALITET: Vennskapet mellom brødrene Joakim (Øystein Kostøl) og Mikael (Ole Tobias Tveit) blir satt på prøve da Mikael (i midten) møter en fremmed gutt, spilt av Olav Nylund Dale (t.v.) Foto: Fra filmen "Min bror, Mikael"
GOD STEMNING: "Min bror, Mikael" ble spilt inn ved Augland i Torridal denne uken. Skuespillerne Ole Tobias Tveit (f.v.) og Olav Nylund Dale og scenograf Øystein Aase smiler og ler når Olav får en pakke jukserøyk som skal brukes i en scene. Bak står Tormod Undheim klar med lydboomen. Foto: Kjetil Samuelsen
GJENNOMGANG: "Min bror, Mikael" ble spilt inn ved Augland i Torridal denne uken. Her går Stine Blichfeldt fra De jentene der gjennom dagens scener med Øystein Kostøl. Foto: Kjetil Samuelsen
SKOHJELP: Øystein Kostøl, som spiller lillebroren i filmen, sitter og venter på at opptakene skal starte. Nærmest som en skuespillerstjerne får han hjelp til å få på skoene han skal bruke i scenen. Foto: Kjetil Samuelsen
LOKAL PRODUKSJON: "Min bror, Mikael" er en tilnærmet ren sørlandsproduksjon. Her ser vi noe av crewet under opptakene på Dønnestad. Foto: Kristin Ellefsen
MIKAEL: Ole Tobias Tveit spiller rollen som storebroren Mikael. Han har tidligere blant annet spilt Pinky i Sabeltann-showene i Kjuttaviga. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: Under Barnefilmfestivalen i 2010 vant Mads Eriksen manuskonkurransen med manuset til kortfilmen "Min bror, Mikael". Under årets festival var Eriksen tilbake med verdenspremiere på samme film.

— Det var en fantastisk opplevelse. Filmen ble laget over to år, og vi fikk endelig vist den til publikum. Og vi fikk fantastiske tilbakemeldinger, sier Eriksen, som også regisserte kortfilmen.

GOD STEMNING: "Min bror, Mikael" ble spilt inn ved Augland i Torridal denne uken. Skuespillerne Ole Tobias Tveit (f.v.) og Olav Nylund Dale og scenograf Øystein Aase smiler og ler når Olav får en pakke jukserøyk som skal brukes i en scene. Bak står Tormod Undheim klar med lydboomen. Foto: Kjetil Samuelsen

Foruten stavangermannen, er filmen et rent sørlandsprosjekt. Sanden Media er produsenter, skuespillerne er sørlendinger og resten av filmstaben er fra filmmiljøet på Sørlandet. Opptakene ble blant annet gjort på Dønnestad og på Strai.— Film er spesielt. Først er det en fantasi. Så starter innspilling, og det kommer andre utfordringer enn du har sett for deg, det være seg vær, budsjett eller skuespillere. Det blir ikke alltid slik du hadde tenkt, men av og til, i lykkelige omstendigheter, blir det bedre. I vårt tilfelle mener jeg filmen har blitt bedre enn jeg hadde sett for meg, sier Eriksen.

To sørlandsfilmer

Kortfilmfestivalen i Grimstad slapp deler av sitt konkurranseprogram for noen uker siden. "Min bror, Mikael" er en av to sørlandske filmer som er plukket ut blant de 42 kortfilmene i hovedprogrammet som skal vises mellom 11. og 16. juni. Even Hafnors "Til evig tid" er den andre.

— Å få vise filmen på Barnefilmfestivalen var nesten en del av "pakken". Det var kjempegøy, men ingen stor prestasjon, siden det var litt automatikk i det. At vi er en av to kortfilmer fra Sørlandet på Kortfilmfestivalen er litt stas, og en bekreftelse på at filmen er ok, sier produsent Brita Sørli Jærnes i Sanden Media.

MANUS OG REGI: Mads Eriksen fra Stavanger vant manuskonkurransen under Barnefilmfestivalen i 2010 med manuset til "Min bror, Mikael". Filmen hadde premiere under Barnefilmfestivalen tidligere i år. Foto: Kjetil Samuelsen

— Det er veldig stort. Tidligere har jeg nesten trodd at alle norske kortfilmer kom med på Kortfilmfestivalen, men nå har jeg innsett at det er stort å bli tatt ut. Samtidig er det et flott utstillingsvindu for festivaler i inn- og utland, sier Eriksen.- Mads Eriksen er et ungt, lovende talent, og det er hyggelig at filmen er gjort lokalt. Personlig synes jeg filmen er stilsikker filmatisk, med et gripende tema, sier Torunn Nyen, kunstnerisk leder ved Kortfilmfestivalen.

Vil utenlands

På premieren under Barnefilmfestivalen spådde festivalsjef Danckert Monrad-Krohn at kortfilmen ville få et langt liv på festivaler rundt omkring i verden. Sanden Media har sendt filmen til den store filmfestivalen Nordisk Panorama i Sverige, hvor flere utenlandske filmfestivaler er representert. I tillegg har Norsk filminstitutt fått filmen, for å vurdere om de vil bidra til distribusjon i inn- og utland. Produsentene er også i dialog med Den kulturelle skolesekken.

— Filmen handler om tema som er aktuelle for skoleungdom, slik som vennskap, lojalitet og relasjoner. Vi håper på en tilretteleggelse for bruk i skolesammenheng, sier Sørli Jærnes.

Etter visningen i Grimstad i sommer, håper regissør Eriksen på visning i kortfilmprogram på kinoene i Stavanger og Oslo, samt på deltakelse på kortfilmfestivalen Kort på KINOKINO i Sandnes.

— Jeg ønsker å få vist filmen i det formatet den bør ses. Det er en stor film, og dvd-en yter den ikke sin fulle rett, mener Eriksen.