NY HJEMMESIDE: Puntervolds firma Equippe lanserte sin nye nettside natt til tirsdag, en halv dag før Kortfilmfestivalen begynte. Det er en barndomskamerat fra Grimstad, bosatt i San Francisco, som har utviklet hjemmesiden for Puntervold. Foto: Torstein Øen
"CORPORATE LOVE": Jon Michael Puntervold bygger denne fabrikken i studioet sitt i Grimstad. Filmen er en kjærlighetshistorie om to tenåringer som bor og arbeider ved en stor fabrikk i Guangdong i Kina. Foto: Illustrasjonsfoto fra filmen
"INFERNO": I Jesper Brodersens kortfilm får vi en abstrahert versjon av historien om livet fortalt på femten minutter. Foto: Jon Olav Nordskog

GRIMSTAD: — Jeg begynte å lage film da jeg var liten. Jeg lagde en animasjonsfilm om en plastelinafigur som går ut og ser på stjernene, skriker, og blir truffet av en meteor, sier Jon Michael Puntervold (30).

Fædrelandsvennen treffer filmskaperen i hans nye, og nesten ferdige, studio på Bergemoen i Grimstad. Det rommer 450 kvadratmeter, og innbyr til mer enn animasjonsfilmer. Sammen med utstyrsparken, som består av kamera, lys, lyd og annet nødvendig filmutstyr, ligger forholdene til rette for å lage både tv-serier og spillefilmer langs sørlandskysten.

— Film er alltid en frihet fra alt det andre. Jeg ble sint da jeg i femte klasse fant ut at det skulle startes en filmskole, for der forsvinner friheten, mener Puntervold, som kaller seg for en halvstudert røver, med studier i blant annet filmteori og kunsthistorie.

Vises fram på Kortfilmfestivalen

Saken fortsetter under bildet

STUDIO 1: - Senere i dag blir det levert et skilt hvor det står Studio 1, som vi skal henge opp over inngangen her, sier Jon Michael Puntervold. Foto: Torstein Øen

Sammen med 3D-utvikler Dan-Viktor Holst (20) driver grimstadmannen filmfirmaet Equippe, hvor de leier ut både studio og utstyr. I tillegg lager Puntervold filmer selv. Og i dag skal kortfilmene "Corporate Love", som Puntervold regisserer selv, og "Inferno", hvor Puntervold er produsent, presenteres under Sørnorsk filmsenters sideprogram under Kortfilmfestivalens andre dag.

— Det er kjempebra. Jeg har levert mye utstyr til filmene som er her på festivalen, og senest i går ringte en regissør og sa at filmen ikke hadde blitt laget om han ikke hadde fått leie utstyr av oss, sier Puntervold.

- Unikt å få være med på

Telemarkingene Jesper Brodersen og Jon Olav Nordskog er også engasjert i firmaet. Sammen med Puntervold og Holst har de brukte utallige timer på å bygge opp studioet, som blir det største greenscreenstudioet i Norge. Det betyr at man kan skape de scenene man selv ønsker i studioet.

Saken fortsetter under bildet

NORGES STØRSTE: Et greenscreenstudio betyr at man kan jobbe med kulisser og bakgrunn etter at oppakene er gjort. Studioet på Bragemoen i Grimstad er Norges største i sitt slag. Foto: Torstein Øen

— Dette er en ny måte å lage film på, som blir mer og mer brukt. Man kan jobbe i lag, og jobbe med kulissene etter opptaket. Det er en unik ting å få være med på, sier Brodersen.

— Målet er å være fire faste ansatte neste år, sier Puntervold.

Det er ikke første gang Puntervold prøver på noe stort. I Oslo startet han opp et kulturhus på 1000 kvadratmeter, der blant annet to Gullstolvinnere på Kortfilmfestivalen ble produsert.

Bor hos mor og far

Men 30-åringen sliter fortsatt med gjeld fra det prosjektet, og det var blant annet det som første ham til Grimstad.

— Du er ikke redd for å gå på en ny smell nå da?

— Nei, vi har solid økonomi i selskapet. I hvert fall så lenge jeg ikke tar ut lønn. Vi passerte en million kroner i eiendeler i vårt første driftsår, og gikk med 27.000 i minus. Dessuten lager jeg reklamefilm og 3D-filmer på si, sier Puntervold, som enn så lenge bor i kjellerstua hos mor og far etter returen til Grimstad.

Der blir han boende til etter at "Corporate Love" blir ferdig neste år.

— I Grimstad får vi det så moro som vi lager det selv. Det er en isolert plass, og vi får gjort ti ganger så mye her som eksempelvis i Oslo. Så jeg er ikke her fordi jeg trives. Jeg har ikke noe lojalitet til Grimstad, så hvis noen har et billig sted en annen plass, er det bare å si fra, avslutter Puntervold.