KRISTIANSAND: — Vi vil ha med lærerne. Mange av dem liker best å stå med armene i kryss langs ribbeveggen, men det er morsommere hvis vi kan få dem til å sprelle på gulvet sammen med elevene, sier Karin Moe Hennie.

Dansepedagogene Moe Hennie og Silje Nordhus er hyret inn av Vest-Agder fylkeskommune (VAF) for å gjennomføre danseworkshopen "Dans for små" gjennom Den Kulturelle Skolesekken (DKS). Danseturneen skal dette skoleåret innom alle grunnskolene i alle kommunene i Vest-Agder, bortsett fra Kristiansand.

— Dans er et område der det ikke er så mange kvalifiserte og utdannede personer, og i mange av disse kommunene finnes ikke dette tilbudet til vanlig. Da er det fint å få det gjennom skolesekken. Alle skolene utenfor Kristiansand får tilbudet dette skoleåret. Vi har ikke begynt å planlegge neste skoleår, men det er naturlig at ting rullerer, sier Anne Tone Hageland, fylkeskultursjef i VAF.

Kreativ dans for alle

Turneen startet i Vennesla for to uker siden. Denne uka er det Audnedal og Sirdal som står for tur.

— Alle 1.-4.-klassinger skal få prøvd seg innenfor kreativ dans, og spesielt for barn i distriktene kan det være noe nytt. Men turneen er også for at lærerne skal få et verktøy de kan bygge videre på, sier Moe Hennie.

— I Sirdal har vi samlet 1.-4. klasse, og da er de ni stykker. Så det blir litt annerledes enn andre skoler, der de omtrent 30 på hvert trinn, fortsetter dansepedagogen.

Workshopen går over en skoletime på 45 minutter, der elvene starter med en navnelek med bevegelser. Deretter er det øvelser der barna må bruke rommet og åpne øynene for hverandre. Så følger ulike samarbeidsøvelser, der elevene må sitte på gulvet med "knær-mot-knær" eller "skulder-mot-hofte". Avslutningsvis lærer elevene noen dansetrinn, til musikk de kjenner igjen.

— Vi kaller det kreativ dans, for på den måten å treffe både gutter og jenter. Kaller vi det bare dans, vil ikke guttene inn en gang. Men vi får dem fort med på opplegget vårt, forteller Moe Hennie.

Gir lærerne et redskap

Årets "Dans for små"-turné har et budsjett på 500.000 kroner. Det utgjør omtrent ti prosent av det fylkeskommunen bruker på DKS.

— Alle sjangere skal være med i DKS, for å representere bredden, så også dans. Derfor er dette en satsing vi har valgt å gå for i år, sier Hageland.

— Det er viktig at alle får en mulighet til å bruke kroppen og får danset. Det kan være utfordrende for mange, men gjennom dette kan de se om dans er noe for dem. Så er det viktig å lære elevene å åpne øynene og samarbeide med andre. Og her bryr de seg ikke om de må jobbe sammen gutt og jente. Dette samler dem. Samtidig gir vi lærerne påfyll og et redskap de kan bruke videre, sier Moe Hennie, som også får noe tid til egne prosjekter.

— I går (søndag, red.anm.) hadde jeg urpremiere på forestillingen "En hylle av følelser" på biblioteket, og jeg prøver også å få forestillingen "Allergikus Pollus" rundt omkring, sier danseren.