"Jeg, Steffan Strandberg, vil fortelle om min egen barndom. Om den natten pappa reddet meg og min bror fra mammas alkoholisme", skriver Steffan Strandberg i en e-post til Fædrelandsvennen.

Strandberg opplever filmens tematikk så sterkt at han foreløpig ikke ønsker å la seg intervjue om den. Moren hans har nå gått bort, og det er svært sterke følelser knyttet til prosjektet han nå går i gang med.

Internasjonal suksess

Det var onsdag filmskaperen fra Vennesla fikk vite at dokumentarfilmen han lenge har planlagt, nå høyst sannsynlig blir noe av. Norsk Filminstitutt har nemlig gitt 450.000 kroner i utviklingstilskudd til å lage

TRYGT: Takket være faren fikk Steffan Strandberg en trygg barndom. Her sover han som gutt på et filmopptak av Olav Strandberg. Foto: Olav Strandberg

kinodokumentar av prosjektet "Natta pappa hentet oss". Det er langt vanskeligere å få penger til å utvikle kinodokumentar enn til for eksempel fjernsynsdokumentar.

I fjor gjorde Strandberg stor suksess med kortfilmen "Himmelen bak huset", som endte med å vinne hovedprisen under verdens største barnefilmfestival i Chicago i slutten av oktober. Filmen basert på en novelle av Gaute Heivoll fikk "First Price Live Action Short Film" på Chicago International Children's Film Festival. Med dette ble filmen også kvalifisert til å være med i kappløpet mot oscarnominasjon.

Det er blant annet denne suksessen som gjør at han nå har fått med seg produksjonsselskapet Indiefilm på prosjektet. Indiefilm stod bak fjorårets kinosuksess om Pushwagner.

Gamle opptak

— Steffan er moden for å fortsette sin internasjonale karriere. Tanken er å bygge på arbeidsmetoder han har jobbet med tidligere, og vi er veldig ambisiøse når det gjelder denne filmen, sier Carsten Aanonsen i Indiefilm.

Steffans far, Olav Strandberg, filmet og fotograferte mye på 70— og 80-tallet, og disse opptakene og bildene danner mye av grunnlaget for filmen.

— Men i tillegg vil vi bruke animasjon, siden de viktigste hendelsene i historien jo ikke er festet til film. Vi har ikke landet på noe budsjett ennå, men vi kommer til å lete i utlandet etter hjelp til animasjonsbiten, muligens i Tyskland, sier Carsten Aanonsen. Han håper filmen kan være klar høsten 2013. ## - Hjerteskjærende

Historien har også gjort inntrykk på konsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi ved Norsk Filminstitutt. Hun begrunner støtten slik:

— Det er en sterk, gripende og hjerteskjærende historie som kan ha betydning for mange. Strandberg har tidligere vist at han behersker håndverket til fulle, og Indiefilm har også vist med sine tidligere produksjoner at de gjør en utmerket jobb, nå senest med dokumentarfilmen om Pushwagner. Jeg ser ingen grunn til at ikke denne filmen også vil kunne bli vist på kinoer, sier Warsinska-Varsi.

Før Indiefilm kom inn i bildet planla Strandberg prosjektet sammen med Sanden Media i Kristiansand.

— Vi startet opp sammen med Steffan i fjor, og fordi det har vokst seg så stort som det har gjort har vi innledet et samarbeid med Indiefilm. Vi har fått inn en million kroner til finansiering i løpet av 2011. 400.000 kroner fra Ekstrastiftelsen, 300.000 kroner fra Fond for Lyd og Bilde, 200.000 kroner fra Fritt Ord og 100.000 kroner fra Barns Beste.

Når filmen er ferdig har vi hovedansvaret for "crossmediaversjonen" som skal tilpasses bruk på for eksempel Barns Bestes nettsider, og lignende, sier Livar Hølland hos Sanden Media.