KRISTIANSAND : Neil Young er nok en gang gjenforent med sitt legendariske Crazy Horse. Og i Kristiansand benytter et knippe av byens rockere anledningen til å hylle den Kanadiske låtskriveren og gitaristen. Sophus Jensen, Trond Breen, Kjell Sørgaard og Vegard Kvam har dannet bandet Ragged Glory, og gjør sin første Neil Young–tribute på Haandverkeren kommende fredag.

— Vi har lært mye av å høre på ham. Musikken hans har preget oss i 20–30 år, og sitter i ryggmargen, forteller Sophus Jensen til Fædrelandsvennen.

Han mener det fins magi i det meste av materialet kanadieren har produsert i sin nesten femti år lange karriere.

— Helt siden debuten med Buffalo Springfield har han levert fra øverste hylle i mange sjangre. Vi snakker om plater med høy kvalitet, og konserter preget av energi og intensitet. Han er unik i uttrykket, og det er et stempel på alt han gjør, sier Jensen, som mener kontrastene mellom det sarte og det støyete er en av Youngs viktigste særpreg. De fire gutta i Ragged Glory ønsker naturligvis å komme så nærme briljansen til sin canadiske inspirator, som overhodet mulig.

— Vi angriper dette med respekt, og prøver å være tro mot essensen i musikken. Men vi kopierer ikke tone for tone. Det viktigste er å gjenskape energien, sier Jensen.

Ingen falmende stjerne

Hyller: Sophus Jensen, Trond Breen, Kjell Sørgaard og Vegard Kvam i Ragged Glory. Foto: Rune Helander

Neil Young er kjent både for sine viser, som "Harvest" og "The Needle and the Damage Done", og adskillig mer rufsete ting. Backing–bandet Crazy Horse var med allerede på kanadierens andre plate, "Everybody Knows This is Nowhere", og har vært med på en rekke album senere, blant annet "Ragged Glory", som har gitt navn til bandet til Sophus Jensen & co. Nå samarbeider Young igjen med Crazy Horse, og Jensen mener 66–åringen fortsatt er på høyden.— Neil Young er ingen falmende stjerne. Han glimter fortsatt til med ting som er helt i toppsjiktet over det han har gjort i karrieren, sier han, og nevner "Over and Over", F*!#in' Up" og "Hey Hey, My My" som sine absolutte favoritter.

— Det er tilsynelatende veldig enkel musikk, det er ikke noe avansert med det. Men det geniale ligger i attityden, tilnærmingen. Han angriper hver eneste låt som om det er den aller siste han spiller.

God kjemi

Konserten på Haandverkeren fredag er Ragged Glorys debut. Jensen sier han håper det blir flere, og at kvartetten regelmessig kan spille Young–klassikere innimellom andre prosjekter.

— Kjemien er veldig bra mellom oss. Noen i bandet har spilt sammen ved diverse anledninger tidligere, helt tilbake til 80– og 90–tallet. Vi er gode kamerater og kjenner hverandre godt. Det hjelper, sier Jensen.