LATIN: Uldis Zarins fra Latvia har kalt sin skulptur for "Vita longa, ars brevis". ?Det er et latinsk ord som sier "Ars longa, vita brevis", som betyr at kunsten er lang mens livet er kort. Jeg snur på det, sier Zarins. Foto: Tore André Baardsen
SITRON: Rodrigo Ferreira fra Portugal lager skulpturen "Perish". ?Sitronen på toppen symboliserer det evigvarende livet. Men sitronen er ferdigpresset, og det er ikke mer juice igjen, sier Ferreira. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND : — I år tror jeg det er det beste laget vi har hatt her. Alle har høy utdanning i faget, og er profesjonelle, sier Elisabeth Kristensen, prosjektleder for Kristiansand Sandskulptur Symposium 2012. Kristiansanderen har fått med seg Sandis Konrats fra Latvia og Sue McGrew fra USA, som begge har vært med helt fra starten. I tillegg er Uldis Zarins fra Latvia, Natasha Chistyakova fra Russland og Rodrigo Ferreira fra Portugal på plass, for første gang i Kristiansand.

— Jeg hadde hørt så mye om dette i Kristiansand, at jeg ville komme hit og bli med, sier Chystayakova mens hun jobber på figuren sin, "Head in the clouds".

— Det er et barn som drømmer om slott, sier hun, og understreker at den skulpturen ikke er ferdig ennå.

NM-logo i sand

RUSSISK SLOTT: Her er Natasha Chystayakova i gang med å jobbe på baksiden av sin figur "Head in the clouds". Foto: Tore André Baardsen

Sandskulptørene startet arbeidet på mandag, og åpningen er til søndag klokken 14. Hver av statuene er på 12–15 tonn sand, mens den største statuen, som blant annet inneholder en logo for NM i friidrett som skal arrangeres i Kristiansand i sommer, er på hele 70 tonn. Kristensen kaller den "pengehaugen", fordi navnene på sponsorene som redder budsjettet på 200.000 kroner også blir utformet der.Temaet i år er "Body and Mind", noe man raskt kan forstå når man ser hva de ulike sandskulptørene har begynt å lage av sin sandhaug.

— Egentlig hadde jeg tenkt å ha farger og former, men jeg klarte ikke å få inn nok penger til det. Så da ble vi enige om "Body and Mind". Jeg ville at deltakerne skulle få lage det de selv ønsket, så derfor et litt vidt tema. Men publikum liker gjenkjennelige ting, sier Kristensen.

Føler seg som en 12-åring

BARNET: Sue McGrews skulptur "The inner child" viser en mann som slipper løs barnet i seg. Foto: Tore André Baardsen

Sue McGrew har kalt sin skulptur for "The inner child", og innrømmer at hun selv føler seg som en 12-åring som bare kan leke i sanden hele dagen. Amerikaneren avsluttet nylig innspillingen av sesong to av "Sand Masters", en realityserie med rundt fem millioner seere i USA.— Dette holder meg ung, sier hun.

— Alder er relativt. Det er et tall, men det også den fysiske tilstanden du er i. Min skulptur skal vise en mann som slipper frem barnet i seg, forteller hun.

For McGrew har Kristiansand Sandskulptur Symposium blitt en fast tradisjon, og hun liker seg i sørlandsbyen.

— Jeg synes det er kjekt å se hvordan dette arrangementet har utviklet seg. Og jeg har blitt godt kjent med Elisabeth og hennes familie, så det er nesten som et familietreff når vi kommer hit, sier hun.

Kaffebar i sand

PENGEHAUG: Sandis Konrats jobber på den største sandskulpturen. På den siden vi ser her, ser vi hvordan logoen til NM i friidrett er i ferd med å bli til. På baksiden kommer navnet på sponsorene, derav kallenavnet "pengehaug". Foto: Tore André Baardsen

— Under åpningen på søndag blir det kaffebar også, selvfølgelig i sand. Med skikkelig kaffemaskin, skyter Kristensen inn.- Blir det kaffe i sanden også da, spør vår fotograf.

— Tja, kanskje et par sandkorn bare for å sette stemningen, sier prosjektlederen og smiler.

Sandskulpturutstillingen vil stå i hele sommer. Eller så lenge været tillater den å stå. Forhåpentligvis blir det lenge...