KRISTIANSAND: — Det tok tre dager bare å komme seg inn til fjellet, så det var et skikkelig eventyr, sier filmskaper Fred Arne Wergeland.

— Det er annerledes enn i Norge, der man går tur med sekk på ryggen. I Canada er det et mer motorisert friluftsliv. Vi kan le av det fra en norsk synsvinkel, men det er enorme avstander der borte.

Wergeland, som opprinnelig er fra Høvåg, har spesialisert seg på filmer om og med frikjørere og fristilskjørere på ski. "Lets Go Get Small" er den tredje større skifilmen sørlendingen lager. Tidligere har han høstet ros for "Stop Go Stop" og "Exploded View". I tillegg har Wergeland vært en del av filmteamet på produksjoner som "Amazing Race" og "71 grader nord" de siste årene.

VAKRE BILDER: Dokumentaren "Lets Go Get Small" inneholder mye vakker natur og flotte bilder av både ski- og snøscooterkjøring i urørt terreng. Foto: Fred Arne Wergeland

3182 meter

I dokumentaren "Lets Go Get Small" følger han den kanadiske frikjøreren Dave Treadway, som hadde en drøm om å ta seg inn til Monmouth Mountain i Canada. Det er det høyeste fjellet i området nord for Vancouver, med sine 3182 meter over havet. Fjellet ligger ti mil fra vanlig vei, og Treadway og reisekollegaen Henrik Windstedt måtte bruke snøscooter for å ta seg inn.

STORT LANDSKAP: Tittelen "Lets Go Get Small" kommer av at man blir små i den store naturen i Canada. Hvis du kikker godt etter, ser du to små prikker kjøre snøscooter innover vidda. Det er Dave Treadway og kollegaen Henrik Windstedt. Foto: Fred Arne Wergeland

— Det var seks uker med filming, og tre måneder med etterarbeid. Den ferdige filmen er 35 minutter lang, forteller Wergeland, som måtte leie inn assistanse til arbeidet med filmen.

— Snøscooterkjøring er mer innviklet enn det kan se ut til. I slikt terreng krever det mye, og jeg leide inn en fotograf som driver med det. I tillegg har jeg hatt med folk som har hjulpet med klipping, musikk og postproduksjon. Men det meste har jeg gjort selv.

Fjellfilmfestival

Og Wergeland har tydeligvis lykkes med det han har gjort. Filmen er tatt med i konkurranseprogrammet under en fjellfilmfestival i den kandiske byen Banff.

— Det er en av de eldste fjellfilmfestivalene, og de er store på den type filmer. Festivalen varer en uke, og det er også en bokfestival på samme tid. Det er to andre norske filmskapere som også har filmer med. Hallgrim Haug har med sin film om den norske frikjører og basehopper Karina Hollekim, mens Inge Wegge har med en surfedokumentar, forteller Kristiansands-regissøren.

BRATT: Her er de to frikjørerne i ferd med å kjøre nedover fjellet. Foto: Fred Arne Wergeland

— Hva tenker du om dine vinnersjanser da?

— Jeg har ikke peiling. Jeg regner ikke med å vinne noe som helst. Jeg er fornøyd med filmen, og det klarer jeg ikke alltid å si om produksjonene mine. Men det er ikke en stor historie. Det er gøy å bli tatt ut i godt selskap, sier Wergeland.

Filmen skal vises 30. oktober på festivalen, som varer fra 26. oktober til 3. november.