KRISTIANSAND: — Dette er et bra løft for oss, og i dag er vi veldig glade. Friske midler betyr at vi kan vitalisere og synliggjøre samlingene våre på en bedre måte, sier museumsdirektør John Olsen til Fædrelandsvennen.

Med en budsjettøkning på 1,5 millioner, får museet drøye 16 millioner statlige kroner å boltre seg for i 2014. Fratrukket indeksreguleringen, betyr det om lag 1,1 millioner i friske midler.

— En drøy million kroner virker litt stusselig i våre dager. Er det så mye å juble for?

— Ja, for oss betyr det mye. Vi hadde søkt om 1,6 millioner, så dette er bra, sier Olsen.

Vest-Agder-museet omfatter i dag åtte ulike avdelinger: Kristiansand museum, Gimle Gård, Kristiansand kanonmuseum, Setesdalsbanen, Mandal museum, Flekkefjord museum, Sjølingstad Uldvarefabrik og Lista museum.

Bak kulissene

John Olsen sier pengene skal gå til vedlikehold og formidling.

— Vi ønsker å gi publikum bedre innsikt i hva som skjer bak kulissene, for eksempel med konservering, forklarer han. Hvordan dette skal gjøres er foreløpig bare på idéstadiet, med økte budsjetter gir nå rom for konkretisering.

— Vi har nettopp landet en omorganiseringsprosess der resultatet har blitt at færre sitter i møter og flere jobber med faglige spørsmål. Jeg tror det blir lagt merke til at vi tar egne grep, og at det er en av grunnene til budsjettøkningen. I tillegg har både lokale politikere og andre vært gode ambassadører inn mot departementet.

— Har du håp om mer penger når de blåblå kommer til makten?

— Vår situasjon er fortsatt stram, og vi har et stort etterslep på vedlikehold. Men i dag er vi først og fremst glade for det vi har fått, sier Olsen.

Kilden fornøyd

Glede er det også på Kilden, der en økning på 4,6 millioner kroner, betyr et statlig bidrag på 108,7 millioner kroner i 2014. — Økningen dekker i hovedsak inn pris- og lønnsveksten, men vi får også litt ekstra, sier direktør Bentein Baardson.

Han er svært fornøyd med utviklingen på kulturbudsjettet de siste årene, og at målet om én prosent av statsbudsjettet til kultur nå er nådd.

— De rødgrønne har fulgt opp det de har lovet, både for kulturbudsjettet generelt, og Kilden spesielt, sier han.

Teater- og konserthuset på Silokaia fikk oppfylt sine ønsker allerede på 2013-budsjettet, og hamrer ikke lenger på dørene hos de bevilgende myndigheter:

— Vi er der vi skal være, og må finne oss i ikke å stå først i køen lenger, fastslår Baardson.

De sammenslåtte institusjonene på Kilden har sammen fått en formidabel budsjettøkning siden 2010. Mens Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør da totalt fikk knappe 62 millioner, nådde de i fjor opp til drøye 104 millioner kroner.

— Hvilke håp har du tli den blåblå regjeringen?

— Foreløpig er signalene litt utydelige, men det er interessant at de ønsker at donasjoner kan trekkes fra på skatten. Det kan åpne for en kultursponsing som det hittil ikke har vært tradisjon for på Sørlandet.