— Jeg tror hun hadde glefset til og kalt det manglende forståelse og utilgivelig nonchalanse. Hun ville ikke la denne typen uttalelser fra folk i slike posisjoner slippe unna så lettvint, sier Ann-Kristin Olsen med klar adresse til ordfører Arvid Grundekjøn (H) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Fædrelandsvennen møtte fylkesmannen i Vest-Agder i pausen under fredagens oppsetning av Camilla Collett-stykket "Ekte kjærlighet" fredag kveld.

Vi spurte Olsen hvordan hun tror Collett hadde reagert på likestillingsdebatten som har rast i Fædrelandsvennens spalter denne uka. Det hele startet med at ordfører Grundekjøn og varaordfører Kristiansen sa seg "lei av likestillingspratet" de må utholde på diverse møter, og siden har både Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal med flere kastet seg på.

- Mye ugjort

Camilla Collett som ble født i Kristiansand for 200 år siden i år, regnes av mange som kanskje den første og største kvinnesakskvinnen i Norge. Nå markerer Kilden jubileet med å urfremføre Tyra Tønnessens stykke "Ekte kjærlighet" som er basert på Colletts store roman "Amtmandens døtre" og andre av hennes skrifter.

— Collett ville i dag sett at det ennå er mye som er ugjort, sier Ann-Kristin Olsen.

— Hvordan reagerer du selv på debatten som foregår?

— Da må jeg vel tenke meg litt om siden jeg er den jeg er, sier Olsen og tenker seg om:

— Jo, jeg synes det er overfladisk og lettvint, det som kommer fram, sier Olsen med adresse til ordfører Grundekjøn.

- Glitrende ondskapsfullt

Hun opplyser ellers å ha kost seg under stykkets første akt:

— Jeg leste nylig "Amtmandens døtre", og det vi ser i denne forestillingen er fantastiske scener fra boka samtidig som den historiske Camilla Collett blir trukket inn. De får det til å bli nært, og det er skjebnetungt uten at publikum blir helt knust, sier en imponert fylkesmann.

Camilla Collett-biograf Line Baugstø var også på premieren, og også hun har sin oppfatning av hvordan Collett ville reagert på likestillingsbruduljen den senere tid.

— Hun hadde nok latterliggjort og gjennomskuet det i et glitrende ondskapsfullt innlegg i avisen. Det er ikke bare hos ordføreren disse holdningene lever i beste velgående, så Camilla Collett er fremdeles aktuell, sier Baugstø. Hun syntes Tyra Tønnessens dramatisering av Collett er frisk:

— Det er en morsom tolkning som jeg synes virkelig har fått tak i essensen av historien. Dette er "Amtmandens døtre", og det er gjenkjennelig for oss i dag selv om det handler om folk som levde for 150 år siden.Det angår oss alle, sier Line Baugstø.

- Tåler godt å bli satt opp

Det var Wergelandsselskapet som i fjor bad Kilden markere Collett-jubileet, og det angrer ikke styremedlem Bjarne Markussen på etter å ha sett første akt av resultatet:

— Etter å ha sett dette er jeg enda mer overrasket over at ingen har dramatisert dette før. Dette er en av de store kjærlighetsromanene i norsk litteratur, og den tåler godt å bli satt opp som teater, sier Markussen som også er førsteamanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag ved Uia.

PS: Fædrelandsvennen ble nektet å ta bilder på premieren, og derfor er det ikke bilder fra denne i reportasjen.