River du deg i håret hver gang du ikke klarer å få en Beyonce-låt, en Eminem-hit eller en Backstreet Boys-døgnflue ut av hodet? Gamle barnesanger henger seg opp som klister. Grand Prix-melodier eller gamle country-ballader svinger rundt som fulle sjømenn i hjernens korridorer.

Lurer du på hvordan du skal bli kvitt denne musikalske torturen? Her er i det minste en forklaring på hvorfor det skjer.

— Det er enkelte sanger som fester seg bedre enn andre, sier Arild Lian, hukommelsesforsker ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Gjerne sanger som sitter godt i øret, uten at de av den grunn er vakre.

Proseduralt minne Disse "killerne" innlæres ved såkalt proseduralt minne.

– Dette er en ferdighets-hukommelse som ikke er avhengig av forståelsen. Man husker fremføringen, og den blir så automatisert uten at man nødvendigvis forstår meningen. Akkurat som når man som barn kan knytte skolisser, men ikke er i stand til å forklare hvordan, sier Lian.

Men melodier på hjernen er ofte velformulerte melodisnutter, såkalte hooks, som passer godt inn i tidligere, gjerne banale melodiske skjemaer i hjernen.

Loop Musikkprofessor Even Ruud har følgende forklaring på problemet, avgitt til studentavisen Universitas i Oslo:

– Problemet er vel at det som skulle ha forsvunnet fra hukommelsen begynner å gå i «loop» – som et mentalt hakk i plata. Det blir en form for selvstimulering. Altså noen nerveceller som fyrer i en krets som igjen stimulerer de samme celler til å fyre igjen, som en musikalsk hikke.

En kur kan kanskje være å lytte til Mozarts symfoni nr 40 uten å trekke pusten.

Ti på bånn

Hvis du trenger forslag til sanger du kan klistre i øret denne dagen, har vi laget en liten liste for deg, basert på et forsåvidt representativt utvalg av en viss del av befolkningen:

1. Åge Aleksandersen og Sambandet - Rio de Janeiro 2. Arne Bendiksen - Jeg vil ha en blå ballong

3. Sandra Kim - J'aime la vie 4. Modern Talking - Cherry Cherry Lady

5. Ole I Dole - Det va'kke min skyld

6. Bruce Springsteen - Born in the USA 7. Randi Hansen - Hvis æ fikk være sola di

8. The Monroes - Sunday People

9. Ole Ivars og Kikki Danielsson - Jag trodde änglarna fanns

10. Ketil Stokkan - Romeo

Er det andre låter som hører hjemme på denne lista? Diskutér under: