BYGLAND : «Eg såg deg», heter jule-cd-en som plateselskapet Grammofon slipper på markedet fredag.

— Du har hatt mange julekonserter opp gjennom årene, men først nå kommer en plate med julesanger?

— Det har ikke vært så viktig for meg. «Alle» har jo gjort det. Jeg var mer opptatt med å synge og holde små konserter, aldri store turneer. I familien min har sangene og musikken alltid vært en like stor del av jul og juleforberedelser som baking. Men for tre år siden begynte plateselskapet mitt og jeg å snakke om å lage ei juleplate. Av ymse grunner kom den ikke ut før i år.

Vàr og stemningsfull

Fædrelandsvennen møtte Anne Karin Kaasa i heimbygda Bygland tirsdag. Cd-en i spilleren var ikke sluttproduktet, men nok til å fortelle at det er ei vár og stemningsfull plate hun gir ut. Halvparten av sangene er tradisjonelle, tolket på Anne Karin Kaasas lune vis. Det er hennes femte soloplate siden «Du svalande vind» – solgt i hele 23.000 eksemplarer – kom ut i 1991. Den andre halvparten av spillelista er sanger som passer i julen det også, mener hun. Far hennes, Ragnar Kaasa, bidrar med tre tekster. Hun selv med én tekst. Nærhet, savn og glede over livet i en ærlig kombinasjon.

Livets kontraster

— Er det noen «rød tråd» i «Eg såg deg»?

— Jeg tror tekstene inneholder tanker som mange er opptatt av. Ei lun plate der du tenker gjennom teksten og føler på kontraster i livet som du kjenner sterkere i juletiden enn ellers. Folketonene ligger i bunnen hele tiden. Her er elementer fra hele min oppvekst, også trekkspillet til bestefar Edvard Nomeland. Han som ble kalt Setesdals Jularbo.

Benny Andersson

— Jularbo, ja. Benny Andersson fra Abba er veldig opptatt av han og svensk folkemusikk. Andersson er på en måte med på plata di han også?

— Jeg fikk lov til å bruke hans melodier til «Kjærleikens tid» og «Innan det blir morgon» – «Innan gryningen» – med tekster av Ylva Eggerhorn. Pappa oversatte tekstene fra svensk. Det var veldig spesielt at vi fikk lov til dette, for Benny Andersson er veldig nøye på at det blir slik han vil det skal være. Men han er visst fornøyd med det vi har laget.

Kirkekonserter

— Og nå skal du ut på juleturné og lansere cd-en som foruten mer ukjente julesanger inneholder klassikere som «Fager er jordi» og «Eg er så glad kvar jolekveld» og andre?

— Nei, turné blir det ikke, men flere små kirkekonserter. Blant annet i Vågsbygd kirke og i Randesund kirke. I Randesund har jeg konsert sammen med Annbjørg Lien, Bjørn Ole Rasch, Rolf Løvland og Anne Cathrine Albert.

Og så gleder jeg meg til å synge i Bygland kyrkje julaften. Det er min juletradisjon, det.