KRISTIANSAND : — Vi ønsker at leieforholdene skal bli forutsigbare med hensyn til pris, lengde og kriterier for hvem som kan leie. Det må også være forsvarlig vedlikehold av byggene. Samtidig må vi sørge for tilfredsstillende infrastruktur med vei, vann og kloakk, og det må bli god skilting og tydeliggjøring av Odderøya som attraksjon, presiserer han.

Ragnar Evensen leder styringsgruppen for "Prosjekt Odderøya Utvikling" som siden februar i fjor har arbeidet med å skape en helhetlig eier- og utviklingsstrategi for den tidligere forsvarsbastionen som har vært i kommunal eie siden 2003. ## Fraflyttede bygninger

-Vi må legge til rette for en utvikling som ikke dreper dynamikken som har oppstått på Odderøya de siste årene, sier teknisk direktør Ragnar Evensen (til v.) og kulturdirektør Stein Tore Sorthe. Foto: Reidar Kollstad

Da begynte også utleie av om lag 40 fraflyttede bygninger, uten at kommunen hadde noen overordnet visjon for området. I løpet av ni år har det grodd fram en kreativ koloni med over 90 leietakere, og mellom 150 og 200 personer har nå Odderøya som base for det som hovedsaklig er kunst— og kulturaktiviteter.Nå krever noen av dem en radikal endring. "En helt ny organisering må til", krevde daglige leder Jarle Thorkildsen i Naturexpo, Anne Kathrine Solbakken i Odderøya Open og Siri Årdal i Kunstsalongen i en kronikk i Fædrelandsvennen i forrige uke. De foreslår å overlate utviklingen av øya til en næringsdrivende stiftelse eller et ideelt aksjeselskap de neste ti årene.

Skepsis

Dette blir møtt med sterk skepsis både av Ragnar Evensen og kulturdirektør Stein Tore Sorthe som også sitter i styringsgruppen.

— Det har vokst fram et veldig spennende og mangfoldig miljø med minimal kommunal styring, og kommunen har definitivt mye å lære om attraksjonsutvikling. Der vil vi gjerne være i dialog med Jarle Thorkildsen i Naturexpo, konstaterer Sorthe.

— Men Odderøya er en kommunal eiendom med en kommunal bygningsmasse, og å frata kommunen styringen blir også en demokratisk utfordring. Samtidig må vi ikke styre så mye at det lammer aktørene som gjør så mye bra, sier han.Sorthe har også utarbeidet kommunens nye kulturstrategi for 2013 til 2023, der Odderøya har en meget sentral plass, og både kulturstrategien og den første saken om Odderøyas utvikling skal behandles i bystyret tidlig i 2013. — På Odderøya er det er ulike aktører med ulike behov. Vi tror kommunen bedre kan balansere mellom de kommersielle og de ideelle interessene som skal fungere sammen. Det er viktig at kommunen er én aktør med en felles målsetting som kan legge best mulig til rette for alle uten at det blir privatisering og sjikanøse stengsler, sier Evensen.

— Hvis folk ikke føler at de kan bevege seg fritt på Odderøya, da har vi tapt, legger han til.

Lytterunde

Prosjektgruppen har nå gjennomført en såkalt "lytterunde" blant aktørene, og Ragnar Evensen er imponert:

— Den har økt vårt kunnskapsnivå betraktelig, og jeg er overrasket over både over bredden og kvaliteten, sier han.

At ingen av brukerne har plass i prosjektgruppen, begrunner han slik.

— Brukerne er så ulike at det er vanskelig å la en av dem representere alle. Derfor har vi gjennomfør en lytterunde der vi har fått mange innspill, sier han.

Evensen sier det er tre hovedinteresser som skal balanseres mot hverandre: Kunst og kultur, friluftsinteresser og allmenn ferdsel, pluss kulturhistorisk senter.

— Opp mot det må vi etablere en infrastruktur og et eierskap som gjør at de tre områdene kan virke bra sammen og ikke være til hinder for hverandre, sier han.

Evolusjon

Først ved utgangen av 2013 skal prosjektgruppen levere sitt forslag til utvikling av den eksepsjonelle bydelen kommunen fikk til disposisjon for ti år siden. En av de få tingene som er bestemt, er at Vest-Agder-museet skal flytte fra Kongsgård til øya, men framdriftsplanene er ulne og finansieringen uviss. Inntil videre gjøres det gradvise forbedringer i Nodeviga, der det i første omgang planlegges museumshavn:

— Og det er slik Odderøya kan utvikles, som en evolusjon, mener Evensen og Sorthe som nå leter etter et styringsverktøy som gjør at ikke noen føler seg overkjørt på veien mot en bedre framtid.

— Det har ført til en viss handlingslammelse at alle har etterlyst den store, fullkomne avklaring om Odderøya. Men den kommer ikke. Vi må ta det skritt for skritt, sier Stein Tore Sorthe.