Her er programmet for Kulturnatta lørdag 8. mai

AGDER KUNSTNERSENTER

Kl. 18–21 Tegnekunsten

Med dette prosjektet vil Agder Kunstnersenter vise tegnekunsten i hele sin bredde. De har fylt Kunstnersenteret fra gulv til tak med ulike former for tegning – alt fra kroki, tegneserier, arbeidstegninger og skisser til tegning som eget kunstnerisk uttrykk.

Kl. 19–20 Annemor Sundbø

Annemor Sundbø, kunsthåndverker og tekstildesigner, driver Ose Ullvare i Setesdal og er kjent og prisbelønnet som formidler av strikkekunst. I sin nyeste bok “Strikking i Billedkunsten”, (2010) forteller hun om kunstnere og kunstverk som strikkeformidlere. På Kulturnatta vil hun presentere sin nye bok og vise fram modeller fra boken.

ALADDIN/CINEMATEKET I KRISTIANSAND

Kl. 12 Aladdin Barnefilmklubb: “Stuart Little”

Aladdin Barnefilmklubb viser “Stuart Little”, om den lille musa Stuart som blir adoptert av en menneskefamilie. Filmen har norsk tale og passer for alle. Før filmen blir det besøk av noen unge sminkører som tilbyr ansiktsmaling!

Kl. 19 Kortfilmpremiere: “Horisont”

En dame har tatt med sin syke mor til stranden for en formiddag med fred og ro. Men selv der vil ikke all verdens dårlige samvittighet la henne være i fred. Med: Idris Deni, Tordis Ravn Olsen, Randi Tønnessen. Regi: Trond Arntzen. Foto: Nicholas Villegas. Produsent: Kristian Mosvold

Kl. 20 Urpremiere: “Dolkaren” – Et videoessay om Paal-Helge Haugen sin poetisk praksis og tenkemåte. En film av arbeidskollektivet Recordings Bestående av Terje Dragseth, Morten Liene og Rolf Asplund. Filmen er finansiert av Sørnorsk Filmsenter, Cappelen Damm, Songdalen og Valle kommune.

BAKGÅRDEN BÅDE &

Akustisk band bestående av en gutt (Bjarne), en jente (Sandy), en gitar og noen ganger et lite klokkespill. De spiller vår egen musikk, som antakelig springer ut fra singer/ songwriter-tradisjonen, men som ikke er helt fremmed for å prøve å høres ut som alt mulig annet. De har spilt sammen i ca. ett og et halvt år, og har hatt en del små konserter i Kristiansand og Oslo.

BEDEHUSET Normisjon

Kl. 19: Serenader for strykere Strykeorkester fra Kristiansand Symfoniorkester under ledelse av Adam Grüchot.

J. Suk – Serenade nr. 6 i Ess-dur, 1. sats Andante con moto

A. Dvorak – Serenade i E-dur op. 22, 4. sats Scherzo

E. Elgar – Serenade i e-moll op. 20, 2. sats Larghetto

M. Karlowicz – Serenade i C-dur op. 2, 3. sats Waltz

P. Tsjajkovskij – Serenade i C. dur op. 48, Finale

BIBLIOTEKET

Biblioteket avslutter vårens boksalg med å legge ut ekstra godbiter denne dagen. De aller beste går ut på en auksjon kl. 15. Auksjonskatalog får en på biblioteket i dagene før. Auksjonarius er kulturstyrets leder, Abdullahi M. Alason.

Kl. 15, 1630 og 18 Harry Potter-laiv

“Unge magikerspirer fra Sørlandet samles på Kristiansand Folkebibliotek hvor deres lærer i sort magi, Møllbert Bøckmann, skal avsløre en hemmelighet. Men hele møtet snus på hodet, da den onde Sjur Sleive maner fram monstre for å ødelegge Kristiansand og verden! De fremmøtte magikerne må samarbeide for å stanse Sjur og monstrene hans. Kan dere klare å stanse dem?” Varighet 1 time, Forhåndspåmelding på biblioteket eller oppmøte senest 10 minutter før.

BLIKKBOX-TAKET

Kl. 12–18 Gatefest med MC Sheepy. Live DJs midt i Markens gate, på taket ved Blikkbox. Kl. 16 entrer Jonesy scenen. Kl. 16 tar Arash over. Vert og siste opptreden: Sheepy. Konkurranse: Vinn gavekort hos Robins Hood til 1000 kr! Detaljer der og da. Arr: Sprayboks Kunsthall – www.sprayboks.no og Robins Hood – www.robinshood.no

BØLGEN OG MOI

Fra kl. 19 Absolutt KRS slippfest. DJ Nubiah akkompagnerer et rykende ferskt nummer av Absolutt KRS med roots, reggae og afro-karibiske toner.

CHARLIES BAR/REDERIET

Kl. 16 Once In ‘79

Once in’79 er et garasjeband som vokste fram. fra 90-tallets støyende indiepop og 60-tallets renessanse. Med variert dynamikk – fra lavt og enkelt til mer støyende og fyldig – spiller de gode melodier og forteller små historier. Det er nostalgisk, naivt, eventyrlig, sårt, ærlig og lekent uten å bli pompøst eller selvhøytidelig. www.myspace.com/oncein3979

Kl. 20 Boyband-jam

Jam-session med boybandtema. Først: Boyband coverlåter med gutteensemble samlet for anledningen. Fri jam med boybandlåter og annet etterpå. Band: Alf Lund Godbolt (keys), Finn Dyb-Sandnes Jr. (bass), Kristian Frøland (trommer), Martin Tollefsbøl (gitar). Boyband: Marius Solevågseide, Geirmund Hansen, Jaran Lienig +++

Kl. 22 DANSBAR

Stian André Mikkelsen pakker fram nok et knippe utsøkt danseelektro og pisker stemningen til kokepunktet i Rederiets 2. etasje.

CHRISTIANSSANDS KUNSTFORENING

Kl. 12–14 Real Deal. Utstillingen viser både maleri og video-bok-foto. En flott utstilling hvor unge og mer etablerte kunstnere stiller ut sammen.

Kl. 18 DUNLOPE HIGHFLEX

DUNLOPE HIGHFLEX er en elektroakustisk trio fra Kristiansand. Gruppen jobber i en flat kreativ struktur og en gjensidig beundring og respekt for hverandres individuelle lyduttrykk, som til sammen danner et enhetlig lyduttrykk. Terje Paulsen bruker gamle strengeinstrumenter, kontaktmikrofoner og effekter, Jon Lunde fokuserer på samples og loops, mens Ulv bruker sine egne feltopptak som prosesseres live.

www.myspace.com/dunlopehighflex

Kl. 19 BENEVA VS CLARK NOVA

Beneva vs. Clark Nova består av Frank Benjamin Finger og Rudi Simmons. Deres forkjærlighet for filmrullene fremvises tydelig på det musikalske lerretet gjennom både melodiøse linjer og abstrakt lurveleven. Duoens lydunivers er detaljrikt og kontrastfylt, de tipper gjerne fra barnlig trall til folk elementer og industriell støy. Mellom disse ytterpunktene; tenk blant annet elementer av rufsepop, elektroakustiske lydcollager og et komplekst rytmekaos. www.myspace.com/benevavsclarknova

Rådhusgata 11, www.kunstforeningen.com

DOMKIRKEN

Kl. 19 Salmekveld

En heidundrende salmekveld i Domkirken med Edvard Hoem, Henning Sommerro og Kirsten Bråten Berg. Sang, tekst, flygel, orgel og knakende gode tekster. NB! Inngang kr 100, mot Kulturnatta-button.

Kl. 22 Videokunst på Domkirkeveggen

I løpet av noen travle dager i forkant av Kulturnatta har deltakere på verksteder i regi av Cultiva Ekspress og Trafo lært seg VJ’ingens kunst. Under veiledning av den anerkjente duoen FYE*T har de satt sammen illustrasjoner, video og foto til en fantastisk visuell opplevelse – projisert mot Domkirkas vegg. www.foryoureyestruly.com

GALLERI ARTPILOT

Oscar Jansen er også jazzpianist; spiller fast i bandet til Inger Marie Gundersen, har spilt med Ulf Wakenius, Mathisas Eick, Jojje Wadenius, Wayne Brasel. Denne gang har han med seg Ann Birgitte Tveiten på vokal.

Kl. 18 Utstillingsåpning med Oscar Jansen

Oscar Jansen er husets/Artpilots egen billedkunstner og musiker. Han er Medlem av NBK og representert på Sørlandsutstillingen 2010. En av Norges mest allsidige og travleste illustratører.

Kl. 19 Intimkonsert med improvisasjonsmusikk

GRØNBERG SPORT

Kl. 12–15 Fluebinding

Stikk innom butikken og bind dine egne fluer i selskap med ekte bindeveteraner. Ta med dine beste fiskehistorier.

Kl. 15–18 Fluekasting NB! i Bendiksbukta

Grønberg Sport lærer deg grunntriksene for å bli en god fluekaster, samtidig kan du ta skikkelig erfarne kastere i nærmere øyesyn. Vestre Strandgate 24. www.gronbergsport.no

HAVANA

Kl. 16 Deba TT: Kristiansands posisjon i Kultur-Norge. Musikkmiljøet representert ved Rock City og Trashpop mener at kulturlivet i Kristiansand er fremadstormende og konkurransedyktig i forhold til andre norske sammenlignbare byer. Likevel sliter kulturlivet med lite omtale i nasjonale og lokale medier. Det har vært mange tilsvarende debatter der man har diskutert årsakene til problemene i Kristiansand. Her fokuseres det heller på mulighetene: Hvordan kan lokale arrangører nå fram til studentene? Trenger Cultiva nye strategier for å lykkes? Hvordan kan kulturaktører sammen med mediene bli flinkere til å selge arrangementene? Med: Jarle Aabø (PR-ekspert, Aabøco), Toffen Gunnufsen (Festivalsjef, Hove), Erling Valvik (Direktør, Cultiva), Jørgen Skauge (daglig leder, Imperiet AS), m.fl.

Kl. 18 DEBATT: Investorstyrt eller folkestyrt byutvikling? Gir politikerne blaffen i byens utseende, bare investorene tjener penger? Byggene som kommer opp er ofte laget for å effektivisere handel og næringsvirksomhet, og det er sjeldent tatt estetiske hensyn. Hvem skal bestemme hvordan byen vår skal se ut og hva som skal foregå i Kvadraturen? Innledning v/ ordfører Evje kommune (KrF), Bjørn Alfred Ropstad. Debattleder: Bjørn Enes. I panelet: Ragnar Evensen (teknisk direktør Kristiansand kommune), Jon Bjørgum (investor), Harald Sødal (bystyremedlem og byaksjonist -KrF), Hanna Aase (konsulent), Daniel Nordgård (bystyremedlem, SV), Åse Paulsen (gruppeleder, AP), Hans Petter Horve, (gruppeleder, De Grønne), Britt Austrud (byaksjonist). Arrangør: Kristiansand Byutviklingsallianse.

Kl. 1930 Platelansering og minikonsert: Mamas Garden. Søsknene Ingvild, Håvard og Dag Arnold Gryting kommer nå ut med sin første CD. Med denne plateutgivelsen har de tre i Mamas Garden endelig realisert drømmen de har båret på gjennom mange år. Hver for seg har de lang og bred erfaring som sangere og korister for blant annet Ravi, Sissel, MGP, Idol, Secret Garden, Carola, Josh Groban og Bill Champlin (fra bandet Chicago). I tillegg har de som korister deltatt på over 30 plateproduksjoner. Tekstene, som er skrevet av filosof og musiker Sindre Røyland, er livsnære og tidvis influert av sangernes sosiale engasjement. Arrangør: Samfunnsviterne + Kristiansand Rock City

www.myspace.com/mamasgarden

Kl. 20 DEBATT: Hvorfor må vi sørlendinger betale veiene med bompenger? Og hvorfor skal de med minst penger betale mest? Gir politikerne blaffen i hva folk mener, når de innfører bomringer og økte bomsatser? Miljøvernere er for økte bomsatser av miljøhensyn, men de er i mindretall. Fra 1. juli øker bomsatsene og for mange er det snakk om en dramatisk økning. Kan miljøforkjemperne forlange at småbarnsforeldre skal dra på shopping med buss, med 2–4 unger på slep? Og kan man egentlig snakke om miljøhensyn, når bompengene egentlig skal gå til å lage ”Motorvei” til Vågsbygd? Hva med staten som kun finansierer 13 % av veiene i Agder, mens de fleste andre landsdeler får dekket 50 %? Innledninger ved Merethe Dotterud Leiren (forsker ved Transportøkonomisk Institutt) og Frank Opsahl (budbilfirmaeier). Debattleder: Ole Dag Kvamme. I panelet: Ragnar Evensen (teknisk direktør, Kristiansand kommune), Hans Otto Lund (nestleder, byutviklingsstyret – H), Tor Sigbjørn Utsogn (leder, Kr sand FrP), Harald Andersen (leder, Kvadraturforeningen), Kay Jørgensen (nestleder, V), Åse Paulsen (gruppeleder, AP). Arrangør: Protestfestivalen www.protest.no

HJEM / FRK. LARSEN

Programmet er i regi av Kristiansand Jazzklubb

– www.kristiansandjazzklubb.no

Kl. 19 Michael Aadal kvartett Michael Aadal Group er et jazzband fra Kristiansand som til fulle viser Aadals talent som komponist og bandleder. Som komponist har Aadal stor sjangerforståelse, han er kvalitetsbevisst, innovativ og utforsker stadig nye musikalske landskap. Selv om det musikalske uttrykket til Michael Aadal Group er trygt forankret i den moderne jazzen, henter de også inn elementer fra sjangre som post rock, americana og mer atmosfærisk musikk. Debutalbumet deres “DESERTION” ble sluppet på Ponca Jazz Records i september 2009. www.myspace.com/maadal

Kl. 20 Joranyro

Nypans vakre jazzkomposisjoner står i godt akkompagnement med Rosland’s og Johnsen’s norske sound og med Ramo’s stabile virtuositet, blir resultatet en jordnær høytflyvning. Band: Øyvind Nypan – gitar, Jon Øystein Rosland – Sax, Audun Ramo – bass, Jonas Barsten Johnsen – slagverk.

Kl. 21 Trygve Rypestøl kvartett

Fire studenter fra rytmisk konservatorium ved UiA. De har spilt sammen siden de begynte på musikklinja ved Vågsbygd Videregående Skole for fire år siden, og spiller en form for jazz, hvor de mikser stilidealene til blant annet 60-årenes John Coltrane med et moderne uttrykk.

Kl. 22 Mads With Band

Inspirert av blant andre John Coltrane, Squarepusher, Thomas Dybdahl, og Tom Waits formidler de unge musikerne egenskrevet, engasjerende, dynamisk og uttrykksfull musikk. Avansert elektronikkbruk i form av linking av datamaskiner og live-prosessering av lyd, i kombinasjon med jazzkomposisjoner og improvisasjon er en uttrykksform dere antakeligvis aldri tidligere har opplevd. Band: Mads With – vokal, Nicolay Tangen Svennæs – keys, Finn Dyb-Sandnes – bass, Jonas Barsten Johnsen – slagverk. Markens gate 5. www.frklarsen.no

HOS NABOEN

Kl. 19–21 Filosofiprat

Førsteamanuensis Ralph Henk Vaags fra Kristiansand Filosofikafé holder små innlegg og tar imot filosofiske spørsmål fra publikum.

Kl. 22 Nina Eilertsen

Eilertsen har vært aktiv i Kristiansands musikkmiljø gjennom flere år. Hun Bidrar på Kulturnatta 2010 med et stemningsfullt og dempet sett (folkjazzinspirert), bestående av en blanding av eget materiell og mindre kjente cover. Med seg denne kvelden har hun: Gordon Hauge (kontrabass), Hugo Gregersen (gitar), Pål Guthe (tangenter), Geir Gulliksen (perkusjon). www.nina-eilertsen.com

Kl. 23 Skrifter og Ballader

Norsk/svensk band som ble startet som en duo av låtskriverne Kari-Mette Elfstedt og Bo Andersson. Når de holder konserter som band er Terje Braadland og Bjarne Ormestad også med. Det musikalske uttrykket har sine røtter i nordisk vise – og viserocktradisjon.

www.skrifterogballader.webs.com

INTERNATIONAL INTERNET CAFÉ

Kl. 21–23 Kurdisk aften

Kurdisk dans og visning av kurdisk film, samt smaksprøver av tradisjonell kurdisk mat. Vestre Strandgate 24

JAVEL PUB

Kl. 20 Marianne Thorsen

Egenkomponerte låter inspirert av neosoul, pop og gospel med band fra musikkonservatoriet. De startet i høst og hadde sin første konsert i februar, med fullsatt sal og god stemning på Charlies Bar. Er i ferd med å spille inn låter til ny demo. www.myspace.com/mariannethorsen

Kl. 21 Red Carpet

Kvintett som låter som en blanding av Ataxia, Fugazi, Waits og episke filmlåter.

Kl. 22 Lisa Lou

Lisa studerer musikk på musikkonservatoriet, og skriver egne låter i R&B/pop-sjangeren. Hun og bandet jobber for tiden med en ny EP som kommer senere i år, men de vil gi noen smakebiter på hva som er i vente på Kulturnatta. www.lisalou.com

Kl. 23 Fideli

Fidelis musikk befinner seg i et spenningsfelt mellom det melankolske, sørgmodige, lystige og livsbejaende. Musikken karakteriserer de selv som ett eller annet i folksjangeren. Gruppen har spilt sammen siden 2006 og har opparbeidet seg et solid repertoar med et stødig og variert låtmateriale.

www.myspace.com/fidelimusic

JONAS B GUNDERSEN

Kl. 21 Pider Ro

Gledelig gjensyn med den skrønete skipperen i Ole Geir Festes skikkelse. Pider Ro (1839-1915) kommer egentlig fra Harkmark ved Mandal, men flyttet i 1880-årene til Kristiansand. Han bodde i en gammel båt ute ved Lagmannsholmen sammen med bikkja “Ludafisk” og ernærte seg av å skrape skjell som han solgte som agn. Han var aldri til sjøs, men hørte flittig etter når sjøfolkene fortalte fra sine mange reiser verden rundt. Han prater og prater, har sett mer enn de fleste og er verdensmester i alt. I samarbeid med Agder Teater. www.agderteater.no

Kl. 22 Nailed Ark Jets

Duo med Andreas Holteberg og Kjetil Axelsen som spiller melankolsk folkmusikk med en country-twist. www.myspace.com/nailedarkjets

Kl. 23 Marco Pompili

KAFFE OG PASTA

Kl. 12 Marco Pompili

Marco Pompili er født i Roma, han er komponist, sanger og gitarist, og lever og ånder for å spille live. Musikk-karrièren hans begynte i en alder av 17 år. Foruten sin forfattervenn Fabio Stassi har han jobbet med Michael Wedgwood, Ricky Belloni og Fabrizio Palma.

KICK

Kl. 14 Klovnevarietéshow

Barneteatergruppa Friteatret er 10–12 barn i 7–9 år samt Olav Grendstad, som slår til med et klovnevarietéshow på dansegulvet på Kick under årets Kulturnatt. www.friteateret.blogspot.com

Kl. 1730 Maylen Rusti

Maylen Rusti lager populærmusikk, men hun liker å skape sitt eget uttrykk ved å blande inn andre stiler, som jazz, soul, blues og folk. Tekstene handler om små situasjoner og detaljer som ofte utgjør de større forskjellene i hverdagen. www.myspace.com/maylenr

Kl. 1830 I Sing My Body Electric

Elektroanarkistisk eksperimentell folk musickonstellasjon, som består av Terje Dragseth (tekster, gitar, keyboards, munnspill, trekkspill og grooves), John Nikolaisen (gitar, støy) og tidvis forsterket med noen flere musikantkolleger.

www.myspace.com/isingmybodyelectric

Kl. 1930 I Ate My Pony

Punk, indie og psykedelisk lyd med masse støy. Tanita Grinland (bass), Kaja Haven (vokal/gitar), Jonas Barsten Johnsen (trommer), Haldor Røyne (gitar/effekter)

www.myspace.com/iatemypony

Kl. 2030 SHE

Et sammensurium av eklektisk pop, ispedd elementer av neosoul, jazz, reggae og hip hop, servert av dyktige konsen-musikere, DJ INTI og en litt smågal vokalist og låtskriver. www.myspace.com/shemusic

Kl. 2130 Penguin Suit

To gode venner med erfaring fra rock og metall hadde lyst til å lefle med noe nytt; elektronika. I pingvindrakt klarer de alt, og siden de ikke kan elektronika-regelboka, vet de heller ikke hvilke regler de bryter eller følger. www.myspace.com/roygogsedler

Kl. 2230 Zacharias

Zacharias spilte på Kick i fjor også, og da kom det hele 400 stykker, så de hører utvilsomt hjemme sist ut på Kick denne Kulturnatta. Zacharias er hardt melodisk og schizofrent et sted mellom rock, pop og prog.

www.myspace.com/zachariasband

LASARETTET PÅ ODDERØYA

Kl. 14 og 16 Omvisning og kåseri

Bli bedre kjent med H.K.H Kronprins Fredrik av Danmark og Lasarttets historie! Laugs-Oldermand Jan Larsen ved H.K.H. Kronprindsregent Frederiks Laug er midt i et hektisk frigjøringsprogram med forsvarsministeren på besøk. Men han ville gjerne ta seg tid til et kåseri med omvisning på kulturnatta.

www.frederikslaug.christianssand.no

LIBE FAIR TRADE

Kl. 12 Mokhlish Ali Hassan Sang og oud (strenginstrument) fra Sudan.

Kl. 13 Tony Higginson Multikunstner fra Hastings i England bosatt i Kristiansand spiller sine egne låter. Selv kaller han sjangeren sin for ”pop-poetry” med røtter fra engelsk folkemusikk. Gitar og vokal. www.tonyhigginson.com

Kl. 14 Motevisning: Jeg er økologisk bærekraftig og rettferdig Bærekraftige og rettferdige klær fra People Tree. www.peopletree.co.uk

Kl. 15 Filosofisk kåseri v/ Morten Tønnessen over temaet “frigjøring”. Dyrenes frigjøring, menneskenes frigjøring, naturens frigjøring – hva er sammenhengen? Lørdag 8. mai er både frigjøringsdagen og den internasjonale fair trade-dagen. Det blir salg av biografien “Tidsvitne.”

Kl. 16 ”Bigger than barbie” – dokumentar. Visning av dokumentaren ”Bigger than barbie” av Tina Davis. Filmen handler om Monkeybiz prosjektet og viser hvordan en liten gruppe kvinner fra en township i Cape Town er i ferd med å forandre sine liv og samtidig glede mennesker rundt om i verden ved å lage fargerike perledukker. www.biggerthanbarbie.com

Kl. 1830 Birte Simonsen Innspill: “Si Meg Hva Du Kjøper.”

Kl. 19 SEPIA

Sepia består av Tor Ormkleiv og Maria Engervik. De har spilt sammen i 8 år og musikken minner mest om melankolske ballader. På kulturnatta gjør de også cover av bl.a. Gillian Welsh.

Kl. 2015 FeBar

FeBar spiller rolig, uttrykksfull og selvskreven musikk. Bandet består av Ole Sverre Fossdal (vokal og gitar), Espen Andersen (gitar) og Thomas Andersen (bass).

Kl. 21 The Sandy And Bjarne Band Akustisk band bestående av en gutt (Bjarne), en jente (Sandy), en gitar og noen ganger et lite klokkespill. De spiller vår egen musikk, som antakelig springer ut fra singer/ songwriter-tradisjonen, men som ikke er helt fremmed for å prøve å høres ut som alt mulig annet. De har spilt sammen i ca. ett og et halvt år, og ca. har hatt en del små konserter i Kristiansand og Oslo.

MUSIKKENS HUS

Kl. 16–1730 “Vårens Myldrekonsert”. Som vanlig et rikholdig Kulturnatta-program fra Kristiansand Kulturskole. Filmmusikk, klaverkonsert, film og animasjon, jazz, musikal, og band. Se www.kulturnatta.no / egen flyer for oversikt over alle medvirkende. Kongens gate 54. www.kristiansand.kulturskole.no

MØLLA PÅ GRIM

Kl. 20 Omvisning. Tidligere driftssjef Per Aage Aagesen og ny Mølla-eier Preben Lunde inviterer til en omvisning der du kan utforske det spennende industrikomplekset som ikke er i bruk lenger. Vi får også innblikk i Møllas historie gjennom Aagesens fortellinger. Store muligheter for å spørre og grave litt hos gammel og ny sjef hvis man er nysgjerrig.

Kl. 21 SKWEEE NIGHT på Mølla. Den nye, skandinaviske musikkstilen skweee er i ferd med å bre om seg i verden. På Kulturnatta kan du oppleve dette LIVE i Kristiansand! Ta turen inn i “undergrunnen” i fabrikklokalet på Mølla. Her blir det film, konserter, provisorisk bar og muligheter for å “go nuts” på dansegulvet. Skweee er fremdeles ukjent for de fleste. Sjangeren kommer fra Finland og Sverige og har pustet nytt liv i elektronikascenen i Europa. Skweee er en sammenblanding av seige funkbeats, enkle synthkomposisjoner, r’n’b og soulaktige rytmer og dataspillignende lyder. Musikken høres nedstrippet og litt skrudd ut, men groover skikkelig og inviterer til å slippe seg løs. Må oppleves! Kvelden er inndelt i to:

Kl. 22 Filmvisning: “We Call It Skweee”. Dokumentar. Bli kjent med musikkstilen og skweeemiljøene! Åpen dør under hele visningen. Regi: I. Patierno, 2009. 60 min.

Kl. 2330 To konserter: JOXAREN (Sverige) og EASY (Norge) – to store artister i Skandinavias skweee-miljø. Joxaren er også sentral i dokumentaren kl. 22!

NEDRE TORV

Kl. 12 -18 Radiosør-scenen. Artistintervjuer og minikonserter. Se fullt program på www.kulturnatta.no

Kl. 13 PASTEF. Afrikanske, bevegelser, rytme og sang v/Ousmane Diop & friends.

Kl. 14 Chilensk Dans. Gruppen Fuerza Chile fremfører deres nasjonaldans – Cueca.

PEPPES PIZZA KJELLEREN

Fra kl. 19 “The Variety Rodeo” by Tony Higgins. 9 lokale singer/songwritere fremfører to sanger hver. Det de alle har til felles: Akustisk vri, lyrisk mangfold og et melodisk øre. Silje Kåfjord, Smash Kitty, Even og Geir, Terje Moen, Tony Higgins, Silje Kåfjord, Picadae, Nils Olav Drivdal (Evan Seleven), Birgitta Serine Kvelland, Tom Frost (November Homecoming), Janki (Transit)

PIR 6

Kl. 19 Chosen Fate of Made Mens Will. Nyetablert band som spiller progressiv eksperimentell spesialrock. Består av: Roger Gregersen (gitar/vokal, fra Headdisco/Wicked View/The Omnia Funkosis/ Inchi), Knut Straume (trommer/kor, fra Jigsaw Puzzle), Anders Hardeland (bass/vokal, fra The Cast f Ludo / Fengsels Vesenet / Jennifer Rubins)

Kl. 20 Lovlydia and The Cast of Ludo. Kristiandsandsartisten Lovlydia har i 10 år brent cder med hjemmeinnspillinger til sine venner og bekjente, ved siden av å ha faste band og andre prosjekter under talløse navn. Nå har han samlet en gjeng stødige støttespillere under navnet “The Cast of Ludo” til sin salige blanding av Neil Young og tidlig the Cure. www.myspace.com/lovlydia

Kl. 21 Final Dive. Final Dive er et Kristiansandsband som spiller feelgood-funk med innslag av pop-jazz-rock. Bandet består av fire personer på trommer, cajon, piano, gitar, bass, tuba, trekkspill og vokal, og har også med seg to blåsere. Oppstarten skjedde i mars 2008, og de har siden den gang spilt på blant annet Kjellerrock, Åpen Scene-festivalen, Canal Street og landsfinalen i UKM. www.myspace.com/finaldive

Kl. 22 Perfect Seven

Perfect Seven er et band fra Kristiansand som spiller særegen rock/pop. De har holdt på siden 08 og ga ut en EP (On TV) våren 2009. POSTGÅRDEN

Kl. 12–18 Chilensk sone

Postgårdens inngangsparti blir transformert til en ren Chilensk sone under Kulturnatta. Vi får oppleve nasjonaldansen Cueca, masse musikk samt håndverksutstilling, bildeutstilling m.m. Det blir solgt mat til inntekt for jordskjelvofrene i Chile. www.fuerzachile.com

PÅ HJØRNET

Kl. 23 Torture Tactics

Torture Tactics er et ekstremmetal band fra Kristiansand som så sitt lys/mørke i 2009 med medlemmer fra bla. Neongod og Second Shadow. Musikken er hard, kjapp og ladet med tunge temaer. Med: Torjus Willemse (bass), Morten Jacobsen (gitar), Alex Torjesen (gitar), Ivan Meathook Gujic (trommer). www.myspace.com/torturetactics666

Kl. 00 Powerride

Powerride spiller hard, sexy og melodiøs metal som andre har laget. De har vært inne i hodet ditt og funnet all den gode 80’talls rocken du elsker, og nå vil de spille den for deg. Med: Anders Elle: (gitar, eks James Band), Harald Borgen (gitar – eks Grand Lux), Jarle Henriksen (trommer), Ronny Risnes (vokal, eks Feed the Fire, Rules of Engagement, Diezel) og Haakon Johannessen (bass). Arrangør: Ballistic Booking. www.gecko.no/powerride/promo

RASMUS TALLAKSEN

Kl. 17 Teatersport i klesbutikk

Rosegården Teatersportlag inviterer publikum til å ta del i flere små ultrakorte teaterforestillinger som blir til i det de spilles. Publikum bestemmer tema, sjangre, steder, titler osv., og skuespillerne (teatersporterne) forsøker så godt de kan å spille ut scenene der og da, hvor ingenting er planlagt. Dette resulterer i alt fra pinlige øyeblikk til de mest fantastiske scener. Humor forekommer som regel hyppig.

SAMSEN KULTURHUS

Kl. 12 – 16 Kulturnatta på Samsen

– Gratis klatring

– Grilling (kjøp det man vil grille i kafeen. Bl.a. ?evap?i?i )

– Konserter i Kafe Natmanden med bl.a. Onbird og Childhood Squad

– Øvingslokalekonsert med Pure’n tight

– Vinner av kortfilmkonkurransen “Gjenskap en kjent film på et minutt” kåres, og tre bidrag blir vist i kafeen.— Utsalg fra Outland

– Kunstutstilling fra Gateakademiet

– Almira har show og lærer bort magedans og hip-hop fra kl. 13–15 i lunsjen.

– Det vil bli anledning for store og små til å sjekke ut danserne i Slaktehallen der ungdommene koreograferer, trener og gir tips til dem som har lyst til å danse. Tilføyninger kommer på www.samsen.com / www.kulturnatta.no

SANDENS

14 Platelansering med Mamas Garden

Søsknene Ingvild, Håvard og Dag Arnold Gryting kommer nå ut med sin første CD. Med denne plateutgivelsen har de tre i Mamas Garden endelig realisert drømmen de har båret på gjennom mange år. Hver for seg har de lang og bred erfaring som sangere og korister for blant annet Ravi, Sissel, MGP, Idol, Secret Garden, Carola, Josh Groban og Bill Champlin (fra bandet Chicago). www.myspace.com/mamasgarden

SIX PENCE

Kl. 19 Pure ‘N’ Tight

PNT har blitt hardere, tightere, og mer progga. Takket være at lillebror Joshua Bisama har joinet er de nede på et friskt aldersgjennomsnitt på 25! De er i gang med sin 3 studioinnspilling, som de kanskje har klar til mai. Med: Claudio Bisama (gitar+vokal), Eivind Loland (bass), Christian Roland (trommer). www.myspace. com/purentight

Kl. 20 Honningbarna

Den blodrøde cellopønken til Honningbarna er på hele Musikk-Norges lepper for tiden. De ble kåret til Ukas Urørt kun dager etter å ha lastet opp låter der, er en av vinnerne av Hove-battlen i Arendal, og skal spille flere konserter på noen av landets viktigste scener før sommeren. Som om ikke det var nok er Mats Borch Bugge, musikksjef i Petre, en av deres fremste fans. Barna gir snarlig ut sin første EP Dette kan være et av de store navnene i 2010, og du vil angre bittert om du ikke kan si til venner og kjente at du “var på den legendariske Six Pence-gigen på Kulturnatta 2010.” www.myspace.com/honningbarna

Kl. 21 The Gas ‘N’ Go

God oldschool punk samlet fra kremen av fordums punkband fra byen, med kanskje Kristiansands kuleste frontfigur. Med: Ellen Drønen (vokal), Roy Froholdt (bass, fra Flying Crap), Rune Tengs (gitar, fra Flying Crap), Fritz Moen (trommer, fra Skambank) og Tom Møller (gitar, fra Skambank). www.myspace.com/thegasngo

Kl. 22 James Band

Et av Kristiansands lengstlevende rockinstitusjoner er i siste fase av produksjon med plate nr., tja, er det 100? Et must for alle som liker klassisk rock og americana dynket i 60 og 70 tallet. Med: Trond Breen (gitar), Erlend Sørensen (trommer) og Morten Martens Øvensen (bass). www.jamesband.no

Kl. 23 Club Dynamight

Det svært så populære klubbkonseptet Club Dynamight er endelig “hjemme” igjen på Six Pence. Hvem som spiller sier de aldri, men steike bra fest blir det hver gang likevel. www.myspace.com/clubdynamight

SKORINGEN

Kl. 1530 Under The Shoe

Duo bestående av Daniel Funk og Kristiane Pettersen. Spiller både eget materiale og noen coverlåter, i hovedsak rolig og akustisk. Referanser: Allison Krauss, Regina Spektor og bl.a. 30-40´talls cocktail music.

Kl. 16 Sko og mennesker

Skosjef Kjetil Breivik snakker om sko, hvilke mennesker som velger hvilke sko, og hva en kan lese ut av skovalgene de gjør.

SØRLANDETS KUNSTMUSEUM

Kafé, museum, butikk og bibliotek er åpen

Kl. 12 – 24:

Kl. 12 – 15 Snurrebassverksted 2. etasje ved Hilmar Fredriksens skulptur ”Rotor” i MUSEETS SAMLING

Kl. 13 Omvisning i MUSEETS SAMLING (2. etasje)

Kl. 14–16 Bambusbygging. Vi bygger med bambus og ser hvor høyt mot himmelen vi kommer. Oppmøte på museumstrappa.

Kl. 15–18 Prøv selv- Burka og Hijab. Burka og Hijab er en del av afghansk religion og kultur. Derfor inviterer Shabha Latif deg til å bli kledt opp på ekte afghansk vis. Akkompagnert av lysbilder fra Afghanistan, afghansk musikk v/Atan og afghansk nasjonaldans.

Kl. 20 Stephan Meidell. Gitaristen Stephan Meidell er en av Kristiansands verdensomreisende utflyttere som ved hjelp av improvisasjon, oppfinnsomhet og et utall effektbokser utforsker gitarens og rommets muligheter – Dype drønn og industrielle mantra, med melodier som ruller over et pulserende og friksjonsfullt underlag. Arrangør: Ny Musikk Kristiansand. www.stephanmeidell.com

Kl. 21–22 Kunstprat

Ulike kunstnere presenterer noe av det de jobber med. Deltakende kunstnere er Amund Gaare, Elisabeth Kristensen, Laura Christina Brøvig Vallenes fra looplooploop m.fl. (Foredragssalen)

Kl. 22–2330

Konsert med latinobandet Vientos Del Sur

SPRAYBOKS KUNSTHALL

Fra kl. 18 Sprayboks Kunsthall på Kulturnatta. Kunsthallen åpner med live graffiti og gratis gourmet grillmat fra kokken Fred Guttormsen. De stiller ut to store fargeproduksjoner innen klassisk graffiti av Vero & Miser og Perverts Crew, oljemalerier av Ørjan Moen, streetart bilder av Andreas Nauman og litografi av Siri Sandell. Konserter fra ca. kl. 19 av Jonesy (Hamar), Twisted Artistics (Kristiansand), Salvador Sanchez (Kristiansand-Oslo) og Joleon Duvigneau (UK).

X-HUSET

FOTOHUSET PÅ X-HUSET

Kl. 16 Tangen Doku: Åpning og vernissasje. Fotoutstilling med bilder fra kulturlivet i Kristiansand gjennom året som har gått. Elever fra Tangen vgs. og fotograf Sidsel Jørgensen. Kristiansand Kammer- og Operakor synger også.

Kl. 17–20 Prøv deg som modell. Fotohuset har rigget til fotostudio der du kan pos’e som modell. Beste modell / kulturnattvandrer blir kåret kl. 20. Premien er en print av vinnerbildet, samt lassevis med heder og ære. Tordenskiolds gate 64 (inng. gårdsplassen) www.fotohus.no

TRESSE

Kl. 12 Demohopp

Kjevik Fallskjermklubb sparker i gang Kulturnatta 2010 med demohopp, fritt fall og landing i Tresse. NB! VÆRFORBEHOLD. www.fallskjerm.net