KRISTIANSAND: — Dette er virkelig en nyskapning av juleevangeliet. Vi hadde lyst til å fortelle denne historien med den fantastiske musikken som finnes for kor og orkester, samtidig som vi gjør det som et figurteater, sier Ingrid Forthun, teatersjef ved Kilden.

"Juleevangeliet", som har premiere i konsertsalen i Kilden onsdag kveld, inkluderer omtrent 250 aktører. Kristiansand Symfoniorkester og Kristiansand Solistensemble blir akkompagnert av Seniorkoret Kilden Sølvstrupene og 50 skoleelever fra Slettheia skole.

Kilden Dialog-prosjekt

Dukkene i forestillingen blir håndtert av Giert Werring og Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen, godt hjulpet av teatergruppen Fotspor fra Kirkens Bymisjon. Anne Ma Usterud har fortellerstemmen.

FIGURTEATER: Onsdag kveld er det premiere på Kildens julesatsing "Juleevangeliet", fortalt med figurteater og musikk. - Jeg tror det blir en sterk opplevelse, både musikalsk og scenisk, sier teatersjef Ingrid Forthun, som debuterer som regissør med denne forestillingen. Foto: Torstein Øen

— Dette er en storsatsing for Kilden, og det er det største Kilden Dialog-prosjektet dette året. Meningen med dialogprosjektene er at amatører skal jobbe kunstnerisk sammen med våre profesjonelle aktører. Vi har hatt 15 slike prosjekter i år, og dette er det største, forteller Forthun.- Dette er juleevangeliet slik vi kjenner det. De musikalske innslagene kommer inn der de hører hjemme. For eksempel når Maria får beskjed om at hun skal føde Jesus, kommer "Marias lovsang", eller "Magnificat" som den også kalles, med fullt kor og orkester. Eller når englene synger "Ære være Gud i det høyeste" for hyrdene, så synges Vivaldis "Gloria", sier Marianne Sødal Misje, som dirigerer korene og orkesteret.

"Glade jul" på fire språk

Sølvstrupene er et kor for sangglade personer født før 1950. De startet sine øvelser for et snaut år siden, og er omtrent 100 medlemmer. De er en del av Kilden Dialog, og sang blant annet under 17.mai-festen i Kilden i år.

— I denne forestillingen deltar pensjonister, skolebarn og profesjonelle artister og solister. De 50 elevene fra Slettheia representerer 14 ulike nasjonaliteter, og "Glade jul" synges blant annet på vietnamesisk, spansk, polsk og engelsk, legger dirigenten til.

– Julekonserten blir en fantastisk opplevelse for dem som kommer, og jeg tror de kan vente seg en fin time, sier Sødal Misje.

— I englesangens jubel lyder alle stemmer. Alle synger ikke nødvendigvis like vakkert, men det er noe flott symbolsk over det. I englesangen hører også brummerne med, englesangen tilhører alle, legger dirigenten til.

Forthuns regidebut

Forestillingen spilles kun onsdag og torsdag denne uka, og billettsalget har vært bra. Tirsdag ettermiddag var det kun et fåtall billetter igjen til premieren, mens til torsdagens forestilling var det i underkant av 200 billetter igjen.

— Det har vært godt salg til begge forestillingene, og jeg tror det blir en sterk opplevelse, både musikalsk og scenisk, mener Forthun, som får sin skikkelige regidebut i Kilden med "Juleevangeliet".

Sammen med Bentein Baardson delte hun på regioppdraget under åpningsforestillingen 6. januar i år.

— Dette er regidebuten, og det er deilig at jeg kan jobbe litt på gulvet også. Det er en etterlengtet avveksling fra teatersjefjobben, så jeg nyter disse dagene, sier Forthun.