KRISTIANSAND: Det ble resultatet etter at kommunalutvalget tirsdag formiddag fikk en orientering om utsmykningsplanen fra kunstutvalgets leder, billedkunstner Harald Fenn.

— Vår hovedidé er å skape et portrett av Kristiansand på forskjellige måter, se byen med friske øyne og skape engasjement og deltakelse, sa Fenn.

— Vi utelukker over hode ikke andre verk eller innkjøp av annen kunst, og kan sikkert også bistå med plasseringen av det. Men vårt mandat er å frembringe nye verk som forholder seg aktivt til omgivelsene og samtidskunsten, sa han.

Gamle kunstverk

Kommunalutvalget ønsker imidlertid at også kommunens gamle kunstverk skal tas i betraktning, og ber nå kulturdirektøren legge fram en helhetsplan for formannskapet der kommunale gaver og innkjøpt kunst inngår i totalbildet.

— Jeg diskuterte dette med Grundekjøn i sommer, og støtter hundre prosent hans initiativ til å ta en gjennomgang av kunstplanen, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

— Selv om det å velge kunst neppe er gjenstand for politiske voteringer, ønsker jeg å stille spørsmål til Harald Fenn om vi nå kan risikere at ingen sørlandskunstnere blir brukt til oppdraget i det nye rådhuset, spurte han.

At politikere griper direkte inn i utsmykning av offentlige bygg er mildt sagt ytterst uvanlig, og heller ikke nedfelt i kommunens egne retningslinjer som sist ble revidert i 2003. — Det er ikke utenkelig å se for seg en revisjon av retningslinjene, sa Aps Mette Gundersen da kommunalutvalget diskuterte rådhuskunsten.

— Jeg må takke for at jeg for lov til å informere, det er positivt med engasjement, innledet Harald Fenn med å si til politikerne. Engasjementet var imidlertid begrenset til skeptiske kommentarer fra Arvid Grundekjøn, Jørgen Kristiansen og Mette Gundersen. Resten forholdt seg tause og helt passive.

To kunstsyn

— Svært forenklet kan vi si det finnes to kunstsyn. Det ene er det bekreftende, det som gir deg de svar du vet fra før. Så har vi det utfordrende, det som stiller spørsmål, men som ikke gir oss de svarene vi vet fra før. Det er mye mer spennende, sa Fenn.

Hovedgrepet til kunstutvalget er en åpen konkurranse for utsmykning av branntårnet. Samtlige forslag vil bli lagt ut på en egen nettside, og alle som vil kan si sin mening og delta i debatten før juryeringen.

— Vi ønsker å skape et kunstprosjekt der demokrati er et overbyggende tema. Vi håper det overrasker, skaper undring og bidrar til en tydelig identitet for byen, sa Fenn.

I tillegg er det en lukket konkurranse der kunstnerne Jan Freuchen, Javier Barrios, Bjørn Hegardt og Johannes Høie utfordres til å tegne Kristiansand i et verk som skal sno seg over fire etasjer i trapperommet. Dessuten er danske Grethe Sørensen invitert til å portrettere byen med en spesiell datavevteknikk, slik hun har gjort med en rekke byer ulike steder i verden.

Med unntak av Jan Freuchen, som riktignok bor i Berlin, er ingen av de inviterte kunstnerne fra Kristiansand.

— Det må være betimelig å spørre om de vi har i landsdelen er for dårlige til å lage fremtidens kunst, spurte ordfører Grundekjøn, og vendte flere ganger tilbake til behovet for å se noe figurativt på veggene i rådhuset.

Invitasjon til alle

— Hovedprosjektet vårt er branntårnet, og der vil absolutt alle, også landsdelens egne kunstnere, bli invitert til å delta, presiserte Harald Fenn. Han viste også til at de fire tegnerne som er invitert ikke lager abstrakt kunst.

— Alle de fire er figurative, men fortolker virkeligheten i moderne språkdrakt, sa Fenn.

Det er et enstemmig kommunalutvalg som nå ønsker et ord med i laget ved utvalget av kunstnere:

— Jeg er en sterk tilhenger av å bruke lokale kunstnere, og det går fint an å gi et signal om det, men der må det stoppe opp, sa Mette Gundersen (Ap). - Jeg er glad vi bruker kunstfaglig kompetanse, og at politikerne ikke skal bestemme hva som skal henge i rådhuset, sa hun.

Det nye rådhuskvartalet skal etter planen stå ferdig våren 2014, og ingen kontrakter er så langt signert med noen kunstnere. Det er kulturdirektør Stein Tore Sorthe som nå har fått i oppgave å legge fram en helhetsplan for byens politikere før det gjøres noe mer.

Kulturdirektøren opplyser i en sms at de tar sikte på å legge fram en sak for formannskapet 26. september.