KRISTIANSAND: — Deltagerdemokratiet har jo blitt mer og mer utbredt over alt. Derfor har vi bestemt at publikum skal få bestemme sangene vi framfører på slutten av konserten. Det blir mulighet for å stemme både i forkant på Facebook og mens vi spiller, forteller Jakob Berg, vokalist i Blow.

Bandet har i ti år reist land og strand rundt i Tom Waits tjeneste. Til lørdagens konsert på Café Generalen i Ravnedalen ønsker de seg sanger de allerede har i fingertuppene, pluss én sang de må øve inn på forhånd.

— Vi har omtrent 45 sanger inne, og spiller vel rundt 20 av dem på hver konsert. Det betyr jo at publikum har ganske mange sanger å velge mellom. Bandet garanterer at ingen skal gå «tom-ørete» fra Ravnedalen. Vi vil ikke skuffe. Tar folk turen til Ravnedalen og betaler surt beskattede penger for å se oss, skal de i hvert fall få igjen for billettprisen, lover Berg.

Dermed bør alt ligge til rette for at både unge og gamle Waits-entusiaster vil få hørt sine favoritter fra et mildt sagt rikholdig arkiv.

— Han begynte som en forsiktig singer/songwriter med myk stemme, men røykte og drakk tungt. Stemmen ble grovere og han gikk over til andre ting. Cabaretmusikk, blues, country, rock. Waits er en kunstnerisk kamelon, sier Blow-vokalisten.

Høydepunkt.

Blow er kjent som et drivende godt liveband. Opptredene består både av låter fra hele Waits karriere og gode historier fra mannens liv.

I ti år har bandet tolket Tom Waits på scener over hele landet, men den lille scenen i Ravnedalen er og blir et høydepunkt.

— Vi har spilt der to ganger tidligere. Egentlig skulle det vært tre, men i fjor flyttet vi det ned på Charlies på grunn av regn. Flere av bandmedlemmene er fra Kristiansand og omegn, så Ravnedalen er jo på mange måter hjemmebanen vår, sier Berg.

Bursdagshilsen.

Det sier seg selv at Blow selv er store fans av Tom Waits. Da mannen fylte 60 år i desember, arrangerte de bursdagsfest på Rockefeller i Oslo. Thom Hell og Kjetil Grande var blant musikerne som bidro, og bursdagbarnet selv fikk tilsendt deler av konserten på film. Waits og kona sendte senere en hilsen til bandet der de takket for oppmerksomheten.

Jakob Berg håper at Waits snart finner veien til Norge. Musikeren har ikke besøkt landet siden 1985, og da Den Norske Opera fikk beskjed om at han ønsket å stå på scenen i det nye operabygget, takket de nei.

— Operaen fikk ikke fingeren ut, og jeg vil for evig og alltid hate dem for det. De bør bruke resten av sin levetid til å rette opp i den fadesen. Til de skjer får vi holde fanen høyt og spre det glade waitsbudskap, konkluder Jakob.

Band som framfører sangene til den amerikanske musikeren Tom Waits.

Har i år sitt tiårsjubileum.

Spiller sanger fra hele Waits karriere.

Kan denne sommeren sees på Galleri Villvin i Risør (22. og 23 juli) og på Café Generalen i Kristiansand (24. juli).