KRISTIANSAND: Over 70 mennesker tok turen til Kunstsalongen på Odderøya da Årdal åpnet utstillingen «Sonater». Responsen var overveldende positiv, og spesielt falt kunstnerens fargesprakende krukker i smak hos publikum. Med valmuen som et gjennomgående tema, ønsker hun å illustrere den helt spesielle kontrasten mellom det skjøre og det kraftfulle i livet vårt.

— En blomst er så mye mer enn en blomst, og jeg føler den gjenspeiler livet. Hvordan den sprenger seg opp gjennom bakken og strekker seg mot lyset og danser i vinden. Den kan se veldig skjør ut, men er likevel så sterk. Tenk at den tynne stilken kan bære det store blomsterhodet. Tida vi har fått er så kort, og man må velge hvordan man ønsker å bruke den. Når man er 20 år tror man at man kan leve evig, men ettersom jeg selv er blitt over 50 år nå, ser jeg jo at dette ikke er tilfelle, forteller Årdal om tematikken i utstillingen.

3D-effekt på krukker

På samme måte som hun maler sine akrylbilder på lerret, tok hun fatt på de i utgangspunktet hvite krukkene som nå vises på Kunstsalongen.

— Jeg ville prøve å overføre uttrykket fra maleriene til disse krukkene, men lage en 3D-effekt ut av det. Man må på en måte «danse» rundt krukkene for å få med seg hele motivet, forteller Årdal.

Kunstneren bruker linoleumsrulle når hun maler, og ruller malingen på lerretet i mange lag. Ved hjelp av masse vann og opptil 15 lag med maling i forskjellige farger, blir resultatet kontrastfylt og veldig fargerikt. Etter å ha startet arbeidet med krukkene ble hun også inspirert til å bytte ut de tradisjonelle lerretene med harde finérplater til bildene sine. Dette for å skape en mest mulig lik overflate som den hun jobbet med på krukkene.

Foto: PRIVAT

Musikk

Årdal har kalt utstillingen sin «Sonater», og legger ikke skjul på sin kjærlighet til klassisk musikk og det den har betydd for hennes kunst.

— For en komponist betyr en sonate å skape samklang av musikalske motsetninger og kontraster på mange plan som danner små motiver og blir til større musikalske strukturer. Jeg strevde en del for å finne en tittel på denne utstillingen, men plutselig kom ordet «sonate» til meg. Og etter å ha lest mer om det, fant jeg ut at det beskriver utrolig godt den måten jeg jobber med kunsten min på, sier Årdal.

Siri Årdal er en av tre kunstnere som har vært med å starte opp Kunstsalongen på Odderøya. Sammen med Tine Nygård og Anna Berthelsen har hun sin faste arbeidsplass her.