Merk deg like godt navnet: Thomas Kanger. Han er svensk, født i 1951, har arbeidet som journalist i både avis og tv, siden 1997 har han også arbeidet med videreutdanning av journalister i Palestina og Vietnam.

«Søndagsmannen» har ett minus: Åpningen. Den føles treg og vaklende, man aner det verste. Men se så: den tetner til og skyter fart og blir en flott skulptur av finurlig komposisjon, formbevisst, stilsikker og med velhugne replikker.

Det dreier seg om etterforsker Elina Wiik som griper fatt i en nesten 25 år gammel drapssak, altså en sak som er i ferd med å bli foreldet.

Sjefen er sur på henne, hun er populær i mediene, og hans syn på henne blir enda mer ilsk når hun begynner å tukle med en nesten foreldet sak.

Det dreier seg en kvinne ved navn Ylva som ble funnet av skiløpere nær norskegrensen. Hun var kvalt, samtidig fantes det merker av huggtenner på henne. Og: Hun hadde et spedbarn som aldri ble funnet.

«Søndagsmannen» er dypt spennende som kriminalroman, og interessant som ren menneskeskildring. Den har en finurlig intrige, en rekke fengende personer, og vår mann Thomas Kanger har en smidig og stilbevisst penn.

Kanger er i ferd med å skrive et filmmanus basert på «Søndagsmannen», faktisk i samarbeid med et produksjonsselskap i Hollywood.

Knut Holt

BOK

Søndagsmannen

Forfatter: Thomas Kanger

Kriminalroman

Oversettelse: Bente Rannveig Hansen

Forlag: Piratforlaget