LILLESAND: Bildekunstneren Axel Tostrup-Evensen (f. 1965) stiller ut sine abstrakte malerier i Lillesand Kunstforening i sommer. I mange av bildene er det rosa som dominerer.

— Min datter på seks år har påvirket meg. Farger er viktig for meg, og seksåringen som er opptatt av rosa prinsessefarger har rett og slett hatt en påvirkning på meg. Noe feminint er trådt inn i bildene, en balanse mellom det feminine og det maskuline. Rosafargen er det feminine, det er samboeren min og mine to døtre, sier kunstneren som er samboer med forfatteren Janicke Evelid fra Kristiansand og Feda.

Når du skal besøke sommerutstillingen i det vakre Meta Hansen-huset, bør du gå opp stien fra gjestebrygga gjennom hagen. Der ute møter du de samme heftige fargene som i utstillingsrommet innenfor. Tostrup-Evensen stiller ut 23 malerier i alt, fra de store formatene til små kvadratiske bilder.

— Jeg ser dem som helt abstrakte. Jeg er mye ute i naturen og er påvirket av organiske former. Jeg bruker utelukkende akryl å male med, det tørker fort og det jeg har på hjertet kommer direkte ut. Men så trekker jeg meg tilbake, vurderer komposisjonen og jobber med intellektet, forteller Tostrup-Evensen. Han er forsiktig med å forklare titlene på bildene sine.

  • Titlene skal ikke være begrensende, de skal hjelpe til å utvide assosiasjoner. Folk skal oppleve et maleri, ikke forstå det. Det er som når du er i skogen, du opplever naturen, du behøver ikke å forstå den, sier Axel Tostrup Evensen.

Actionkeramiker Han stiller ut sammen med «actionkeramikeren» Anne Stina Næss (f. 1974). Hun viser søyler, sylinderformer i ulike høyder, veggarbeider og urner.

— Jeg er veldig inspirert av Jackson Pollock og hans tilstedeværelse i arbeidene sine, og får også et enormt kick av å studere Picassos lekende keramikk, sier kunstneren. Når hun slenger emaljen på keramikken, skjer det i nuet.

— Det er som å male et lerret uten å kunne bruke penselen til å rette på strekene etterpå. Det er actionkeramikk i god Jackson Pollock ånd. Når det gjelder dekoren, eller streken, så har nok det blitt mitt kjennemerke, forteller Næss om arbeidene sine. Hun er gått mer over til å dryppe emaljen på i stedet for å slenge, så blir det ikke så mye søl og gris rundt henne. Men det er alltid viktig for henne å la seg føre av det som skjer der og da.

En aperitiff

I tillegg til disse to bildekunstnerne, viser Lillesand Kunstforening noen få litografier av Frank Brunner og Lars Elling.

— Det er bare som en aperitiff til neste års sommerutstilling, forteller Gerd Reidun Helmikstøl i Kunstforeningen. De to kjente kunstnerne har lekt sammen som barn i Høvåg. Og neste sommer stiller de altså ut sammen i Lillesand Kunstforening.

Lillesand Kunstforenings sommerutstilling åpner i dag og varer til 22. juli.