KRISTIANSAND: Fire forfattere møtte et interessert publikum i Kristiansand i går kveld. Bokhandelen Birting Libris var ganske fullstappet da Anne Karin Elstad, Per Egil Hegge, Brit Bildøen og Line Baugstø fortalte om sine nye bøker. Om lag 120 mennesker hadde presset seg inn i lokalene, langt flere enn det var sitteplasser til, og salg og signering gikk ganske bra utover kvelden.

Rar opplevelse Bokhandler Gjertrud Birting var «grådig stolt» over å kunne presentere Anne Karin Elstad, som i høst er aktuell med erindringsboka Hjem, for øvrig nummer to på Fædrelandsvennens ti på topp-liste for skjønnlitteratur. Her forteller Elstad om sin egen barndom og oppvekst — med enkelte passasjer som lesere husker fra hennes tidligere bøker om folket på Innhaug.

— Da redaktørene mine spurte om jeg kunne skrive om oppvekst på 40- og 50-tallet, var det ikke meningen at det skulle bli min egen historie - men så ble det likevel slik. Etter hvert husket jeg mye som jeg trodde var glemt, og det var en veldig rar opplevelse, sa hun til de fremmøtte. Når man skriver om virkelige hendelser, må man være nøyaktig. Så da hun hadde forbyttet navnene på to søstre, glødet telefonen hjemme hos henne.

Populært kongepar

Per Egil Hegge, tidligere redaktør i Aftenposten, har skrevet biografien om kongen, Harald V, og han fortalte om sine møter med og sine inntrykk av kongen.

— Kongeparet er mer populært enn det republikanerne tror, forsikret Hegge, som selv opplevde hvor hjertelig paret ble mottatt på et fylkesbesøk i Nord-Trøndelag.

Men i 1920- og 30-årene sto ikke kongedømmet spesielt sterkt i Norge. Hegge fortalte om sin første hybelvertinne i Oslo, som i 1921 var russ sammen med daværende kronprins Olav. Kronprinsen hadde veddet ti kroner med henne på at han aldri skulle bli konge i Norge.

For det så stygt ut for denne styringsformen akkurat da. Den russiske tsaren var nettopp skutt, keiserdømmene i Tyskland og Østerrike-Ungarn var over, og i Danmark ble kong Christian den 10. nesten styrtet etter en dårlig behandling av en nasjonal krise.

For øvrig røpet Hegge at kong Harald har en spesiell evne som er bortkastet i den jobben han har - han kan nemlig imitere. Hegge opplevde en god imitasjon av Jeltsin under et av besøkene.

Brit Bildøen leste og fortalte fra sin roman, Mitt milde vesen. Der beskriver hun en familie på Vestlandet som opplever noe av det verste som tenkes kan - at faren og ektemannen sporløst forsvinner.

Aviseksplosjonen

Til sist presenterte kveldens eneste lokale forfatter, Line Baugstø, sin roman som er basert på sprengningen av Fædrelandsvennens bygg på Torvet i Kristiansand i 1972. Fire dager, åtte år.

— Dette er den første av mine 13 bøker hvor handlingen er lagt helt spesifikt til Kristiansand, sa hun til Fædrelandsvennen.

Romanpersonene er fiktive, men handlingen foregår i hennes barndoms by - og i likhet med Elstad føler også Baugstø at hun i denne boka virkelig er kommet hjem.

FAKTA

Forfatterne

Anne Karin Elstad, f.1938 i Valsøyfjord, bor i Oslo. Er en av Norges mestselgende forfattere, opprinnelig lærer. Debuterte med "Folket på Innhaug" i 1976. Per Egil Hegge, f.1940. Tidligere kulturredaktør i Aftenposten. Var avisens korrespondent i London, Moskva og Washington. Mottok Narvesenprisen fopr fremragende journalistikk i 1968. Brit Bildøen, f.1962 på Aukra utenfor Molde. Utdannegt som bibliotekar, siden Skrivekunstakademiet i Bergen. Har utgitt ti bøker i forskjellige sjangere.

Line Baugstø, f. 1961. Født og oppvokst i Kristiansand, bor i Ski. Har utgitt 13 bøker i forskjellige sjangere.