KRISTIANSAND: — Hva skal du nå da? Å jeg skjønner. Du vil få med jentene fra Glitter på bildet, sier Thomas Giertsen fra scenen. Salen hyler og jentene på første rad reiser seg og stiller opp til fotografering.

Det er ikke mulig å være anonym journalist/fotograf på jobb når Giertsen står på scenen.

GALLA.

Denne helga var han innom Caledonien med sitt flyvende sirkus av komikere. I manesjen var han selv sjefsklovnen, mens Zahid Ali var løven. Ylvisbrødrene var de lekne seler, mens Siri Kristiansen og Jonas Bergland sorterte under punktet «med flere» på plakaten.

Denne gjengen reiser nå rundt i form av den store Stand Up-Gallaen, og både fredag og lørdag spilte de dobbeltforestilling for fullsatt Caledonien Hall. I løpet av helgens fire show har altså 1600 mennesker ledd seg halvt i hjel, og neste helg er det samme kjøret.

Julebordsfaktoren var meget høy på den første forestillingen lørdag, og den var ikke mindre etter køen til forestilling to å dømme. Her er det mange finpussa mennesker i begge betydninger av ordet.

Moroklump.

Folk ler riktignok litt lettere etter to-tre akevitt, men Giertsen har nok aldri vært mer ledig og sjarmerende på scenen enn han er nå. Tolv års erfaring som riksmoroklump gir en del rutine.

I stedet for å gå etter fast manus, synes han nå det er mest gøy og utfordrende å trekke inn publikum i ablegøyene sine. Det er en balansekunst å finne gode poenger på sparket, samtidig som du ikke skal drite ut «offeret» i altfor stor grad.

Det tok for eksempel ikke lang tid før samtlige 400 i salen visste hvilken avis undertegnede jobber for, at han ikke trenger telelinse fra andre rad og at samboeren var hjemme og passet barna.

Også de shina damene fra smykkebutikken Glitter fikk sin del av den komiske oppmerksomheten, i tillegg til en hørbart taletrengt venndøl fra heisfirmaet Reber Schindler.

Spiller på fordommer.

Den aller største jubelen fikk likevel Zahid Ali, etter mye eksponering i programmet «Rikets Røst».

— Hei. Jeg heter Ali. Men det kom vel ikke som noen bombe, sa han. Humringen stiger til brøl etter hvert som poenget demrer. I 2006 er ingenting morsommere enn mørk mann som tuller med frykt og fordommer mot mørke menn, hva enten han kommer fra Kazakhstan eller Pakistan.

Sjokkene man kan få ved sjekking av damer i burkha slo for eksempel an. Men muligens gikk Alis groveste poenger bedre hjem hos den høyere gjennomsnittpromillen hos publikum 2 senere på kvelden.

At ylvisbrødrene er morsomme er også et veletablert faktum. Bård Ylvisåkers parodi på Sondre Lerche var herlig surrete, men begges framstilling av rumensk marionett-teater tok definitivt bløtkaka med både marsipan og pistasj.

Og den relativt ukjente Jonas Bergland er ikke ukjent så veldig mye lenger hvis man skal dømme etter responsen han fikk.

Siri Kristiansen tullet på sin side med sine egne og alle kvinners kroppskomplekser. Folk lo da også.

TRADISJON.

Til slutt dro Giertsen sitt etter hvert tradisjonsrike avslutningsnummer, da han for åpen mikrofon ringte hjem til en som ikke var på showet. Denne gangen valgte han undertegnedes samboer.

— Det er Thomas Giertsen her. Han mannen din bytta inn telelinsa si mot fri drinker i baren, og jeg tror nok han blir litt sen. Han sa at han skulle gi meg terning fem, eller seks. Kan ikke du ta med engangskameraet og komme og lage den anmeldelsen?

Stand Up-Gallaen

Førjulsturne med Thomas Giertsen, Zahikd Ali, Ylvis, Jonas Bergland og Siri Kristiansen.

Show for fire fulle hus på Caledonien i helga.

Spiller også neste helg.