OSLO: Gilje har fulgt Sven O. gjennom fire år, og mener portrettet som kommer i oktober viser en meget sammensatt person. Hun er klar på at boka er rettferdig, hvor hovedpersonen har vært sterkt delaktig, men den er likevel mennesklig ukritisk. Boka har fått tittelen "Sven O. Høiby — et portrett".

– Den er skrevet ut fra en sterk rettferdighetstrang, en følelse av at tronarvingens andre bestefar også fortjener å bli beskrevet når den ene bestefaren er så grundig skildret fra før. Men den er ikke menneskelig ukritisk. Det er Høibys versjon av sin egen historie, men biografen er ikke bare et mikrofonstativ. Høiby var veldig opptatt av at biografien skulle gi et sannferdig inntrykk av ham. Han tålte godt kritikk bare den var fundert i virkeligheten, sier Gilje til Kjendis.no.

Det virkelige livet Gilje er ikke enig i bildet blant annet ukebladet Se & Hør har tegnet av Høiby.

– Slik jeg har forstått det, har Se og Hørs versjon av historien om Sven O. Høiby vært iscenesatt. Dette handler om det virkelige livet hans, sier hun.

I boka har forfatteren kun brukt kilder utenfor kongefamilien. Hun synes ikke det var riktig å bruke slottet som kilde, da Sven O. egentlig ikke var en del av kongefamilien.

Ærlig og åpent Gilje har blant annet hatt mange turer på pub med Kronprinsesse Mette-Marits far, hvor de to har hatt lange samtaler.

– Jeg vet ikke hvilket inntrykk folk sitter med. Men leserne kommer nok til å skjønne at han var mer nyansert enn slik han er blitt framstilt. I boka møter vi Høiby i flere roller, som forsørger, familiefar, pappa, gründer og menneske – og som alkoholiker, en side ved seg selv han ikke legger skjul på, sier Gilje til Kjendis.no.

Hun gleder seg til boka kommer og håper også at kongefamilien vil sette pris på portrettet.

Slottet er ifølge redaktør Kari Marstein i Gyldendal klar over at boka kommer, men de har ikke ønsket å verken kommentere den eller å lese gjennom manuset.