KVINESDAL: Nesten 60.000 ganger løste innbyggerne i Lister-regionen kinobillett i fjor. Det er ny rekord og kinosjefen i Kvinesdal er strålende godt fornøyd med særlig to filmer — Max Manux og Mamma Mia.

– Norsk film har gjort det imponerende. Max Manus har dratt opp besøket. I Kvinesdal har vi 5500 innbyggere og at 1350 av de har sett filmen er betydelig, sier kinosjef Jan Schou om storfilmen som hadde premiere ved juletider.

Publikum har ikke vært flinke til å gå på kino, men den senere tid har tallene bedret seg betraktelig.

– Folk har nok ikke vært flinke til å gå på kino, men har blitt flinkere de siste årene. I Kvinesdal scorer vi mye på familiefilm og barnefilm. Vi får ikke alle norgespremierene og da reiser folk til byene, spesielt Lyngdal

Best besøkt blant Lister-kinoene var Lyngdal som hadde 26.539 gjester fordelt på 1044 forestillinger. Kvinedal fulgte med 12.670 gjester, mens Flekkefjord, Farsund og Sirdal hadde henholdsvis 10.451, 6512 og 2807 gjester.

Best snitt hadde Kvinesdal og Flekkefjord som hadde 32 gjester per forstilling, mens Farsund ligger på bunn med 18 gjester per forestilling.

– Max Manus er en film jeg så i Oslo tidlig i desember. Da sa jeg til produsenten at dette kom til å bli tidenes norske film. Den har elementene som trekker publikum og er filmatisk veldig godt laget, av en gutt med røtter i Kvinesdal, sier Schou.

Både en bokforfatter, filmfotograf og animatør har tilknytning til bygda og det mener kinosjefen ikke har virket negativt på tallene.

Schou forteller at fremtiden ser lys ut takket være digital kino.

– Vi har fått bevilgninger til digital kino og i løpet av 2009 blir det realisert. Det betyr fortsatt kinodrift i Kvinesdal, avslutter kinosjefen.