TRONDHEIM: Et heltent Heroes & Zeros gikk i kveld på scenen i Dora-bunkeren i Trondheim. På Bylarms første kveld var lillesandstrioen blant de større attraksjonene i selskap med folk som 120 Days og Kristel Alsos. Fra scenen hamret Hans Jørgen Undelstvedt, Lars Løberg Tofte og Arne Kjelsrud Mathisen ut et tettsittende sett med skitten og melodiøs rock som så ut til å gå rett i frydkjertlene til de mange hundre frammøtte.

Ryktet har nemlig spredt seg om Heroes & Zeros etter at de i fjor var gjorde seg meget bemerket på Bylarm i Tromsø. I tillegg vant de Zoom-konkurransen, og de fikk spille på en rekke festivaler, deriblant Quart og Øya.

I år skal Heroes & Zeros ta skrittet videre fra å være «lovende» til å etablere seg i toppen av norsk rock. Det var Universal/Sonet som til slutt vant da flere selskaper i fjor konkurrerte om bandets gunst. I april er lillesandsheltene ute med debut-fullengderen, mens singelen «Into the Light» ble sluppet onsdag. Den gikk umiddelbart inn på NRK P3s C-liste, og er å høre på www.myspace.com/heroeszeros.

Fædrelandsvennens rakk også en prat med bandet før de spilte:

Stolte

– Det har vært en slitsom dag, sier en sliten vokalist og gitarist Hans Jørgen Undelstvedt.

Sammen med de andre to sitter han og gafler i seg gul paella i backstageområdet i den enorme betongbunkeren Dora1. Kolossbygningen rommer seks scener hvor de aller fleste av Bylarms konserter foregår.

Oslobaserte Heroes & Zeros har vært gjennom de forutsigbare flyforsinkelsene på veien til Trondheim, og om tre timer går de på scenen for å vise bransjen at de har kommet et godt skritt videre fra i fjor.

– Vi er litt stolte av at vi er et av de ti bandene som er invitert opp av Bylarm for å markere tiårsjubileet, sier Kjelsrud Mathisen.

Med ti gode låter klare til utskyting, føler bandet at de har noe nytt å komme med i forhold til fjorårets opptreden på Driv, da Bylarm ble arrangert i Tromsø. Den gangen kom 800 for å høre dem.

Studier i veien

– Hvor er det dere skal spille, spør en av serveringspersonalet. Han så Heroes & Zeros på P3-sessions i fjor, og nå vil han ha mer.

– Takk. God mat forresten, roper Løberg Tofte etter ham.

Vokalist og gitarist Undelstvedt er for sin del mest av alt stresset for ikke å rekke hotell og dusj før konserten. Han liker å ha litt mer struktur på tingene enn de to i rytmeseksjonen. Men Undelstvedt har tid til å fortelle at han håper på en tilværelse hvor han kan leve av musikken. Det kan skje dersom mange kommer på lanseringsturneen i vår.

Forsøksvise studier i fysikk (Tofte), kunst og håndverk (Mathisen) og engelsk litteratur (Undelstvedt) har ellers stjålet verdifull tid fra bandet. Deltidsjobber som vaktmester og omsorgsmenneske for psykisk utviklingshemmede er andre typiske aktiviteter for rockeband som venter på gjennombruddet.

Filleristet

– Men i vinter har det vært mye studio, sier Undelstvedt. I november samlet heltespirene seg for eksempel for å spille inn langt inne i Østfolds skoger.

– Vi var på Bruket. Det er studioet til Kåre Vestrheim (Locomotives/Hanne Hukkelberg), sier Løberg Tofte. Han var fornøyd med å ha storebror Thomas Tofte som streng produsent. Det var han som også produserte fjorårets EP-utgivelse «Circles».

– Da vi var i skogen så vi ikke et eneste annet menneske på ti dager. Det var veldig, veldig rart. Men vi fikk filleristet låtene, sier Undelstvedt.

I kveld så det ut til at det var flere som ble filleristet.