Paul McCartney bekreftet søndag overfor BBC Radio 4 at det virkelig finnes ukjent materiale fra bandet. Den 14 minutter lange «Carnival of Light» ble innspilt i Abbey Road Studios i 1967 og bakgrunnen var at McCartney hadde fått i oppdrag å lage et stykke musikk for en elektronisk musikkfestival. Ifølge BBC ba McCartney de tre andre medlemmene om å vandre rundt i studio og improvisere.

– Jeg sa at «alt jeg vil dere skal gjøre er å vandre rundt mellom alt utstyret, slå på det, rop, spill på det, det trenger ikke gi noen mening. Slå på en tromme og vandre videre til pianoet. Slå an et par noter». Det var alt vi gjorde. Det var veldig fritt, forklarer McCartney.

Nedstemt

Komposisjonen skal visstnok inneholde overstyrt gitar, orgellyder, gurgling, og bandmedlemmer som roper fraser som «Barcelona!» og «Are you all right?». Komposisjonen ble kun framført den ene gangen under festivalen. Siden har lydbåndet samlet støv i McCartneys lager. Opprinnelig ville McCartney ha komposisjonen med på Anthology-samlingene, men de andre medlemmene stemte forslaget ned og mente at det hele var for sært.

– Tiden har kommet for å gi den sitt øyeblikk, sier McCartney om komposisjonen.

Eksperiment

McCartney forteller at han tidlig lot seg inspirere av John Cage og Karlheinz Stockhausen, og at han gjerne vil få fram hvor opptatt han var av avant-garde. Det er heller ingen hemmelighet at McCartney i mange år har vært irritert over hvordan han har blitt framstilt av musikkhistorikere. I biografien «Many Years From Now», ført i pennen av Barry Miles og utgitt i 1997, går han nærmere inn på den gamle konflikten. McCartney nøt i midten av 60-tallet livet som singel i London mens John Lennon fremdeles var gift med Cynthia og bodde utenfor sentrum.

– Jeg var kjent som «cute Beatle» eller «ballad Beatle». Jeg hater å tenke på hva jeg var kjent som.John var kjent som den kyniske, den vise, den intellektuelle, men på den tiden var det helt motsatt, forteller McCartney i biografien, og legger til at Lennon var svært så misunnelig på kameraten.

McCartney er for tiden aktuell med sitt eksperimentelle sideprosjekt The Fireman, og den nye utgivelsen «Electric Arguments» er møtt med gode kritikker.

Hør hele intervjuet med McCartney her. Mer informasjon om den mystiske komposisjonen finnes her.