Sveriges Polar Music Prize har vokst i anseelse siden den ble opprettet i 1989 av den avdøde musikklegenden Stig «Stikkan» Anderson. Navnet på prisen stammer fra Andersons plateselskap Polar Records, og Anderson selv skrev seg inn i pophistorien med gullskrift som tekstforfatter på en lang rekke av ABBAs største hits. Anderson var også manager for den svenske suksesseksporten.

Sverige

Musikkprisen har bidratt til å opprettholde Sveriges status som en av verdens største popnasjoner, og listen over artister som har fått Polar-prisen inneholder flere av rockehistoriens største navn. I fjor delte Pink Floyd og Renée Fleming prisen, mens Steve Reich og Sonny Rollins gjorde det samme i 2007. Prog

I år var det imidlertid duket for å hedre en av de største artistene innen for progressiv rock og world music, Peter Gabriel. Ifølge juryens begrunnelse er det hans arbeid som musikalsk grensesprenger som først og fremst er årsaken til hederen. «Peter Gabriel har ikke bare hatt en viktig inflytelse på utviklingen av populærmusikk — han har redefinert hele konseptet», roses det. Gabriel ble først verdenskjent som fargerik frontfigur i det britiske progrockbandet Genesis på 70-tallet. Gabriel grunnla bandet, blant annet sammen med Tony Banks og Mike Rutherford, i 1967. Phil Collins ble etter hvert med på trommer, og Collins overtok også mikrofonen da Gabriel forlot bandet i 1975. Solo

Gabriel markerte seg raskt som en kreativ soloartist og nådde sitt kommersielle høydepunkt med storselgeren «So» i 1986. Her er er den banebrytende videoen til en av Gabriels mest kjente hits, «Sledgehammer» (Saken fortsetter under klippet):

Deler

Gabriel deler årets pris med komponisten og dirigenten José Antonio Abreu fra Venezuela. Komponisten får blant annet hederen for opprettelsen av musikknettverket El Sistema, et nettverk som har hjulpet tusenvis av barn ut av fattigdommen.

Tidligere prisvinnere: Sir Paul McCartney, Dizzy Gillespie, Witold Lutoslawski, Nikolaus Harnoncourt, Quincy Jones, Mstislav Rostropovitch, Sir Elton John, Joni Mitchell, Pierre Boulez, Bruce Springsteen, Eric Ericson, Ray Charles, Ravi Shankar, Iannis Xenakis, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Burt Bacharach, Robert Moog, Karlheinz Stockhausen, Sofia Gubaidulina, Miriam Makeba, Keith Jarrett, B.B. King, György Ligeti, Gilberto Gil, Dietrich Fischer-Dieskau, Valery Gergiev, Led Zeppelin, Sonny Rollins, Steve Reich, Renée Fleming og Pink Floyd.