KRISTIANSAND: Han overtar etter advokat Stein Erikstad som takker for seg etter 14 år i vervet.

— Det stemmer at jeg er blitt spurt og har takket ja, men den formelle utnevnelsen skjer først senere i uken, sier SV-politikeren Karlsen Urfjell til Fædrelandsvennen.

Men allerede i kveld er han på plass i teateret for å høre nyttårskonserten, og i morgen skal han møte orkesteret, så arbeidet har så smått begynt.

Det er kulturdepartementet som oppnevner styreleder i KSO. Stein Erikstad må gi seg fordi han har sittet i tre perioder, og vedtektene tillater ikke at han blir utpekt for ytterligere en periode.

Spennende

  • Det er en utrolig spennende oppgave å være styreleder for Sørlandets største kulturarbeidsplass, og jeg overtar en organisasjon som er i god stand og med en klar strategi for hvordan man skal vokse videre til en størrelse som vil passe inn i Kilden, sier Karlsen Urfjell.

— Stein Erikstad har gjort en formidabel innsats, og det er neppe mulig for meg å være på samme måte som ham, men jeg skal gjøre så godt jeg kan, legger han til.

Den tidligere fylkestings- og bystyrepolitikeren forlot i høst stillingen som politisk rådgiver for statsråd Erik Solheim i UD og leder nå SVs «gjenreisingsprosjekt» fram mot valget i 2009. — Du er først og fremst SV-politiker, er dette en politisk utnevnelse?

— Jeg føler jeg også har bidradd på det kulturelle området, sier Karlsen Urfjell som har fartstid som styreleder i Opera Sør, styremedlem i Cultiva og leder av kulturstyret i Kristiansand. Han har i tillegg vært styreleder i Riksoperaen.

— Dessuten er ikke dette et kunstnerisk verv, men dreier seg først og fremst styringen av en av landsdelens viktigste kulturinstitusjoner, sier han.

— Mange ble overrasket da det var UD og ikke kulturdepartementet som hentet deg etter valget i 2005, er det gøy å være tilbake på kulturfeltet?

Morsomt

  • Nå som jeg ikke er i UD lenger, har jeg anledning til å ta på meg ulike verv igjen, og det er veldig morsomt å bli spurt om akkurat dette.

— Som styreleder for KSO de neste fire årene blir du med inn i Kilden der orkesteret skal inngå samboerskap med Agder Teater og Opera Sør. De tre institusjonene har ulikt syn på hvor tett integreringen skal være, hva mener du?

— Det har jeg ikke tenkt å si noe om før det nye styret er formelt oppnevnt, sier Karlsen Urfjell som nå har bostedsadresse i Gjerstad i Aust-Agder.

— Flytter du tilbake til Kristiansand?

— Nei, jeg blir boende her og vil reise til mine ulike oppgaver i landet herfra, sier den påtroppende styrelederen i KSO.

Og allerede i kveld ser han Terje Boye Hansen svinge taktstokken over musikerne han skal følge de neste fire årene.