Vitsene om norsk film har lenge florert, mye takket være Harald Eia og Bård Tufte Johansens forkjærlighet for 80-tallsklassikere som «Døden på Oslo S».

Men nå ser det ut til at vi nordmenn har fattet ny interesse for våre egne filmer, og 2008 har så langt vært et rekordår.

Vil se norske filmer

Første halvår i år var det nemlig de norske filmene som sikret kinoberøkene med en markedsandel på 26 prosent, melder Film & Kino.

Så langt i år har over fem millioner nordmenn gått på kino, og i motsetning til tidligere år, er det de norske filmene som hanker inn publikum, og ikke bare blockbusterne fra Hollywood.

Aldri gjort det så bra før

«Kautokeino-opprøret» og «Lange Flate Ballær II» ligger på topp av kinobesøkene, og aldri før har så mange norske filmer gjort det så bra, skriver Film & Kino.

— Normalt er det de populære amerikanske publikumsmagnetene som trekker opp besøket på kinoene. Denne våren skiller seg ut ved at det er de norske filmene som har sikret besøket, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

— Dette gir ekstra forventninger til de norske filmene som har premiere utover høsten.

Fra Ambjørnsen til Loe

Neste norske film ut blir «Den siste revejakta» i august, basert på boken av Ingvar Ambjørnsen, etterfulgt av blant annet ungdomsfilmen «99 % ærlig», «De Gales Hus» og Erlend Loe-filmatiseringen «Kurt Blir Grusom».

Sesongen avsluttes i desember med den norske storsatsingen «Max Manus».