KRISTIANSAND: — Quart er en byfestival som gir mye tilbake til både det lokale næringslivet og lokalbefolkningen i Kristiansand. Sånn sett er jeg langt fra fornøyd med støtten jeg har fått i år, sier sjef for Quartfestivalen, Arild Buli, til Aftenposten.

— Med mindre det lokale næringslivet og Cultiva kommer på banen, kommer jeg ikke til å arrangere festivalen en gang til. Og det er for sent å komme med bidrag i etterkant, for jeg tviler på at noen orker å dra dette lasset alene en gang til.

Les også: Buli: - 90 prosent sjanse for at det blir Quart neste år

Les alt om Quart her: http://www.fvn.no/festivaler/quart/

Tenke langsiktig

Selv stiller Buli med et titalls millioner av sine egne penger som forsikring for festivalens eksistens. Og han er allerede forberedt på å gå minst ti millioner i underskudd i år.

— Det lokale næringslivet tar festivalen for gitt, mens de egentlig burde vært smarte og tenkt mer langsiktig, sier han

— I løpet av Quartuken omsetter de for mellom 300 og 400 millioner, noe som utgjør en fortjeneste på mellom 100 og 200 millioner. Hadde de vært villig til å investere 10 prosent av dette i Quart, i form av pengebidrag, rabatter, sponsing eller andre gunstige avtaler, hadde de vært garantert festival vært eneste år, forklarer han.

— I forretningsbransjen kaller vi dette en fornuftig investering.

Sviktet av Cultiva

Men det er ikke bare det lokale næringslivet som får refs av festivalsjefen. Også den lokale kulturstiftelsen Cultiva må tåle kritikk for å ha sviktet festivalen, selv om de bidro med 300.000 kroner i siste liten.

— Cultiva burde lese sine egne paragrafer litt nøyere. Det finnes ingen som er en bedre kandidat for å motta støtte enn nettopp Quart. De 300.000 de kom med i tolvte time er sånn sett bare flaut. Hvis ikke Cultiva gir oss et betydelig større bidrag neste år, kommer jeg til å starte en aksjon for å få stiftelsen nedlagt. For da har den jo virkelig ingen funksjon.

Utfordrer Giske

  • Quart har alene gjort Kristiansand til et kult sted å være om sommeren. Hvis byen ønsker at dette skal fortsette, og at vi ikke skal gå tilbake til å være sidrumpa, må de begynne å bidra, slår Buli fast.

Men selv om han mener at hovedansvaret for Quartfestivalens videre eksistens ligger i lokalmiljøets hender, skulle han gjerne sett at kulturminister Trond Giske åpnet opp lommeboken også.

— Hvert år bidrar Quartfestivalen til statskassen med mellom 50 og 100 millioner i form av direkte avgifter. At noen av disse pengene kommer tilbake til oss er jo bare rett og rimelig, mener han.

Fædrelandsvennen/ Aftenposten