KRISTIANSAND: – Det var veldig moro å følge med etter hvert som stemmene kom inn, sier Rock City-sjef Kjetil Nordhus (t.v.). Sammen med koordinator Jørgen Skauge har han oppgaven med å dele ut 400.000 kroner i et såkalt idéstipend til en Kristiansands-forankret artist eller band. Cultiva har bevilget 1,2 millioner kroner over tre år til stipendet, og første utdeling skjer 22. august.

Da arrangeres finalen på Kick med 25 minutters konsert med fem finalister. De ble tatt ut denne uka, og juryen er alt annet enn innavla. De siste ukene har poenggivningen foregått fra Bergen, Oslo, Aarhus og London. Sistnevnte sted har avgåtte bookingsjef i Quart, Andy Inglis sittet og vurdert deltakerne. Hver kandidat har levert inn to sanger og en prosjektskisse for hvordan de kan tenke seg å disponere de 400.000 kronene. Juryen har vært tatt ut spesielt med tanke på å unngå folk med lokale bindinger, men som samtidig har kompetanse.

– Det er spennende å se hvordan folk som aldri har hørt disse artistene vurderer dem, sier Nordhus. Juryen har bestått av disse: Andy Inglis, eks-bookingsjef i Quart, Tonje Kaada fra Warner Music og BRAK, Guro Midtsund fra Big Fish Booking (eks Norsk Rockforbund) og Søren Burholt Kristensen fra danske Empty Tape Records.

– Det er verdt å understreke at vinneren ikke får utdelt 400.000 kroner i neven, men en turné og lansering verd denne prisen, sier Skauge.

26 band og artister meldte seg på i den ikke sjangerbegrensede tildelingen. Bredden gjenspeiles også i finaleuttaket:

In Vain er et eksperimentmetallband som ga ut den kritikerroste debuten «The Latter Rain» for halvannet år siden. Opptreådte på Bylarm i fjor. To sanger fra det ferdiginnspilte oppfølgeralbumet fikk juryen til å sperre opp ørene.

Evan Seleven s upolerte indierock har vært en del av lydbildet av Kristiansand Rock City i tre års tid, og bandets siste fjær i hatten var en finaleplass i Zoom/Urørt nå i vår.

Anne Marie Almedal , som tidligere var mest kjent fra Velvet Belly, har markert seg med tittellåten til NRK-serien «Himmelblå» det siste året etter solodebuten «The Siren and the Sage» for to år siden.

Salvador er halvparten av hip-hopensemblet Darkside of the Force som vant Spellemannpris for «El dia de los Puercos» i 2007. Jobber med sin andre soloplate, og to sanger herfra brakte ham finaleplassen.

Thelma & Clyde er kunstrockprosjektet alle snakker om i Kristiansands bandmiljø for tiden. Hanne Kolstø og Trygve Tambs Lyche gir ut debutfullengderen denne måneden.