Premiere: Mandag 24. august, kl. 22.30. ## Medvirkende: Leo Ajkic (programleder), Ali Arslan Iqbal, Hege Skarrud, Joachim Haraldsen, Jamila Luwagga, August Tekrø, Maria Bringsjord, Kent Johansen, Mia Valentina Bergskaug Zapata

«Diktaturet» er et sosialt eksperiment hvor formålet er å få norsk ungdom til å sette pris på stemmeretten sin, og bruke den i årets kommunevalg.

Åtte mennesker med helt ulik bakgrunn isoleres på et ukjent sted hvor de skal leve i et diktatur med strenge matrasjoner, portforbud, ingen vinduer, deres personlige eiendeler tas fra dem og de må jobbe lange dager. Følger de ikke regimets uforutsigbare ordre får det strenge konsekvenser. Vil de akseptere regimets leveregler, eller vil de starte en revolusjon?

Hvis dette faktisk er et virkelig eksperiment uten manus og regi, og uten at deltakerne er forberedt på hva som skal skje, er det ganske kontroversielt. De isoleres på rommene sine for veldig lange perioder av gangen, de har ikke dopapir, de får lite mat i perioder og jobben som går ut på å sortere binders, er ensformig og meningsløs. I tillegg må de tyste på hverandre.

Anmeldelsen baserer seg på de tre første episodene, og selv om jeg av og til lurer på om det er ekte det jeg ser, må jeg innrømme at jeg blir fengslet og har lyst til å se hva som skjer videre. Noe av det som fascinerer mest er sammensetningen av deltakere fra den selverklærte kommunisten August, til Jamila som er opptatt av meditasjon og sitt tredje øye.

Jeg mistenker også at ting vil tilspisse seg litt utover i serien, og hvem som vinner premien på 100.000 kroner er et stort mysterium. For ingen av dem vet om det er bra eller dårlig å følge reglene. Ikke like drøyt som «The Wave», men i samme gate.