«Om våren» heter romanen som ble lansert onsdag. Noe overraskende for de mange Knausgård-interesserte, er at boken er en roman. Forfatteren avsluttet sitt siste store verk, den 3622 sider lange og seks bind store Min kamp, med å si at han aldri mer skulle skriver romaner igjen.

— Det var den formen dette stoffet skulle ha, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober forlag til Aftenposten.

På lørdag kan du lese Fædrelandsvennens anmeldelse av romanen.

«Om våren» er bok nummer tre i en serie på fire bøker som har navn etter de fire årstidene. Mens de to første «Om høsten» og «Om vinteren» har vært skrevet i en essayistisk form, er bok tre altså en roman.

— Det er en selvbiografisk roman, en roman som er skrevet tett på eget liv, sier Engelstad.

Knausgård skriver om livet i familien med fire barn i Om våren. Det handler om de nære ting, som tankene faren får når han steller babyen, om bekymringene da han ikke fikk blikk-kontakt med en datter da hun var liten og om et møte med barnevernet, som for så vidt er udramatisk, men også litt ydmykende og tankevekkende.

— Hvorfor skriver Knausgård for eksempel om dette møtet med barnevernet?

— Han skriver om det fordi det var det han følte det var nødvendig å skrive, sier Engelstad.

— Blir siste bok i serien, «Om sommeren», som skal utgis i august, også en roman?

— Det ser ikke sånn ut, men mye kan skje. Jeg kan ikke utelukke det.

— Er det overraskende for forlaget at Knausgård har skrevet en roman, han har tross at sagt at han ikke skulle skriver fler?

— Om han har sagt det et sted, vet jeg ikke. Jeg forholder meg til det han skriver i avslutningen av Min kamp, at han ikke lenger er forfatter. Det er en naturlig slutt på romanverket og jeg ser på uttalelsen som det.

Forlagssjefen sier at førsteopplaget på «Om våren» er på 10.000 eksemplarer. Den første boken i serien kom i to opplag, til sammen 12.000, bok nummer to har solgt litt mindre.

Interessen for Karl Ove Knausgård er stor i utlandet. Særlig er det sjelden at en norsk forfatter slår igjennom i USA med en skjønnlitterær roman. Alle de fem bindene av Min kamp som hittil har kommet ut i USA har fått god kritikk og bøkene har flere ganger ligget på New York Times bestselgerliste.

— Alle de fire bøkene i den serien som kommer nå er allerede solgt til USA, sier Ingeri Engelstad.

Min kamp er solgt til 30 land, bare i Norge er bøkene trykt i 480.000 eksemplarer.