— Med sitt nettverk og sin erfaringmener jeg Audun Myhre har potensial til å løfte Arkivet opp på et nasjonaltnivå, sier styreleder Dagrun Eriksen (KrF) i Stiftelsen Arkivet.

Før helga ble det kjent at den tidligere generalsekretæren iSjømannskirken var tilbudt jobben som direktør på Stiftelsen Arkivet. Mandagtakket Myhre ja i en samtale med styrelederen.

— Stiftelsen Arkivet er etverdiprosjekt som handler om både demokrati, menneskerettigheter, forskning ogkultur. Dette er ting som trigger meg. Huset har et mangfold, og her erpotensial til å løfte det opp på et nasjonalt nivå når det gjelder arbeid medmenneskeverd og demokrati, sier Audun Myhre.

Han er tidligere både styreleder og daglig leder ifotballklubben Start. I løpet av det siste året har han vært gjennom enmediestorm etter at han brått trakk seg som generalsekretær i Sjømannskirken imars. Det hele endte med at også hovedstyret måtte gå.

Krig og fred

— Er det riktig å si at du går frakrig til fred?

— Hehe. Det er riktig at jeg har værtgjennom en turbulent periode, men nå er det et halvt år siden jeg sluttet i denjobben, sier Myhre som i dag er fungerende sogneprest i Tokke i Telemark.Allerede 3. november begynner han i den nye jobben på Arkivet.

Trakk søknaden

— Det første jeg skal gjøre er å blikjent med alle de ansatte og det hver enkelt jobber med. Jeg er glad styret harplukket meg ut som den best skikkede kandidaten blant søkerne, sier Myhre somble innstilt som nummer en til jobben. Som nummer to ble Mona Pederseninnstilt. Hun underviser på Høgskolen i Hedmark i film, medievitenskap ogvisuell kultur, og trakk søknaden etter at innstillingen var klar.

— Det var ikke noen dramatikk idette. Jeg fant det mest naturlig da jeg så at jeg var innstilt som nummer to,sier Mona Pedersen til Fædrelandsvennen.

Prest

Myhre var ønsket av et flertallet i ansettelseskomiteen, myepå grunn av ledererfaring og nettverk. I likhet med forgjengeren Aslak Brekkeer han prest.

— At han er prest betyr at han har etverdispråk for menneskeverd. Menkvalifikasjonene hans går langt ut over det å drive et menighetskontor. Han fårstor bruk for ledererfaringen sin både fra fotballen og andre steder her, sierstyreleder Dagrun Eriksen.

Hun er selv fersk som styreleder, og tiltrådte vervet 8.mai.

Statsbudsjettet

— Når jeg har fortalt folk utenbysfra om dette, har jeg sett på dem at de har lurt veldig på hva dette"arkivet" er for noe.

— Tror du at det at Arkivet ikke erså kjent har bidratt til at statsbudsjettene de siste årene ikke har vært sågenerøse mot stedet?

— Ja, sier styrelederen medettertrykk.

Hun opplyser at den prosjekterte utbyggingen til en pris av80 millioner kroner nå legges til side.

— Vi skal det neste året gjennomføreet forprosjekt om en ny byggeplan. Vi trenger noe som hilser folk velkommen nårde kommer hit, vi trenger en resepsjon og vi trenger å utnytte tomta. Vi vilengasjere de lokale og nasjonale myndighetene i dette, sier Eriksen.