— I 1995 hadde jeg drevet et aktivitetstilbud i Arendal i ett år, men så var det tomt for midler. Mediene skrev en del om det, og det var da Kjell Nupen ringte meg. Han spurte bare: «Hvor mye trenger du?» Det var det som ble melodien i årene som fulgte: «Hvor mye trenger du», forteller gateprest Olaf Lande.

I Kjell Nupens bisettelse tirsdag har de etterlatte bedt om at det ikke gis blomster og kranser, men i stedet gaver til Sammen om Nøden (SoN) Kristiansand. Dette er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere og andre som sliter. Her kan man uansett tilstand komme og få mat og klær daglig, og det siste året også helse- og velværetilbud.

Ville ikke ha oppmerksomhet

— Jeg forstod på Nupen at han ikke ville at støtten skulle bli kjent. Jeg opplever at han viste menneskelig storhet. Han trengte ikke oppmerksomhet rundt dette, sier Lande.

"Hvor mye trenger du", spurte Kjell Nupen da han ringte gateprest Olaf Lande første gang. Foto: Kjartan Bjelland

Nå finnes det tolv tilsvarende tiltak i byer som Bergen, Porsgrunn, Haugesund og Sandefjord. Det var i 2002 at Sammen om Nøden i Kristiansand ble åpnet, og det er IOGT som koordinerer driften av sentrene.— Uten Kjell Nupen hadde jeg ikke kunnet fortsette i 1996, og uten ham hadde det ikke vært noe senter her i Kristiansand heller, sier Lande.

Tross gjentatte spørsmål vil han ikke antyde noe om hva slags summer Nupen har støttet tiltaket med opp gjennom årene.

Visste ikke

- Er det snakk om millioner?

— Nei, det er det ikke, men støtten har vært betydelig. Jeg har ikke oversikten, og har heller ikke vært opptatt av å skaffe meg det. Det er effekten av støtten hans som er viktig for meg, for det er ikke hver dag en får en kunstner som Kjell Nupen med på laget, sier Lande. Han oppgir at senteret dessuten er støttet av flere næringslivsaktører i Kristiansand i tillegg til kommunen.

Lande visste ikke at Kjell Nupen var syk før for en måned siden.

Helse og velvære er det nyeste tilbudet på SoN Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ringte ham og spurte om han kunne sette av en dato i juni til et møte. Det kunne han ikke, og da forstod jeg det, sier Lande.Formålet for møtet som ikke ble noe av var et større arrangement for tunge næringslivsaktører i Kristiansand. Tanken var å inspirere til flere sponsormidler, og her skulle Nupen spille en sentral rolle.

— Bare bruk mitt navn, sa han. Meningen var å auksjonere bort et kunstverk av Nupen, sier Lande.

Utfordret

Han forteller at inspirasjonen fra Nupen har vært minst like viktig som pengegavene.

— Jeg ble utfordret av ham på et kraftfullt møte i verkstedet hans for et år siden. «Ikke tenk smått. Tenk stort, og jeg er med dere», sa han. På det tidspunktet var jeg ganske fornøyd med det vi hadde fått til, men han utfordret meg, og det plagde meg, forteller Lande.

Resultatet av Nupens utfordring har kommet i form av helse- og velværetilbud for brukerne av Son-sentre både i Kristiansand og andre steder. Her finnes nå både massør, frisør, massør og fotterapeut blant annet.

— Kjell Nupen hadde en slik veldig energi. Han ga meg kraft til å drømme, sier Olaf Lande.