— Vi heier på Scenekunst Sør og ser at de har satt sammen et godt styre, og foreningen kan bli forløperen til å etablere et godt scenekunstmiljø i Kristiansand. Dette har vi tidligere etterlyst i kulturstrategien for byen, så dette var en viktig prioritet i denne tildelingsrunden, forteller rådgiver i kulturdirektørens stab, Rune Rokseth, som har ansvar for scenekunst.

Tirsdag vedtok kulturstyret i Kristiansand at Scenekunst Sør får 100.000 kroner, basert på tre separate søknader for workshop, foredrag og prøvelokale.

— Opprettelse av et kompetansesenter vil være av stor betydning for å gjøre Kristiansand, og regionen for øvrig, ytterligere attraktiv å oppsøke for scenekunstnere både innenfor teater og dans, står det i begrunnelsen fra Kulturstyret.

Til sammen ble det utdelt 775.000 kroner til 34 ulike aktører i denne runden for første halvår.

- Utrolig viktig

Styreleder i Scenekunst Sør, Irene Vesterhus Theisen, forteller at midlene kommer godt med under prøvetiden på gamle Kristiansand teater:

— Dette hjelper utrolig mye, og det sørger for at vi kan holde oss på beina fremover, og betale leie og utvikle andre prosjekter som workshops og foredrag.

- Hva blir det første prosjektet som skal gjennomføres i lokalet?

— Det nye danseensemblet Kollektiv K kommer til å bruke gamle Kristiansand teater fremover som øvingslokale, før de skal ha forestilling på Kilden i vår, svarer Theisen.

Hun legger til at de håper på en forlengelse av leiekontrakten.

— Vi tolker signalene fra kommunen om at vi er ønsket i bygget videre framover, og siden vi nå også har fått pengestøtte så tyder jo tegnene på at vi får bli.

«Svartedauen»

D

Fra innspilling av pilot til dokumentarfilmen "Svartedauen" ved Tveit kirke. Ole Bernt Tellefsen (t.v), Svein Tallaksen (produsent) og Kristian Landmark (regi) er nøkkelpersonene bak produksjon. Foto: Torgeir Eikeland

okumentarfilm-prosjektet «Svartedauen», med blant andre manusforfatter Ole Bernt Tellefsen i spissen, har også mottatt midler i denne runden. Med 65.000 kroner mer i budsjett lover filmplanene godt for dokudramaet som produseres av selskapet Storymakers. Filmen er innspilt på Sørlandet de siste årene:

— Vi begynte innspillingene ved Tveit kirke i 2014, og har i fjor filmet ved Kristiansand festning, og ulike locations i Bykle, på Hovden og ved Setesdaltunet. Til sammen har vi hatt over 400 statister, i tillegg til utrolig mange dyr. Dette er jo nesten stormannsgalskap innenfor dokumentar-sjangeren, ler Tellefsen.

- Hvor viktig var denne tildelingen for dere?

— Det er en utrolig boost for oss å motta en såpass stor pengesum, og det bekrefter at prosjektet har støtte lokalt. Pengene kommer godt med siden vi snart er ferdig med innspillingene, og kan begynne å jobbe med klippingen, sier Tellefsen.

Storymakers har allerede inngått visningsavtale for filmen med NRK1. «Svartedauen» vil ha premiere i november.

Her er listen over Kulturstyrets større tildelinger for 1. halvår.

• 100.000,- til Scenekunst Sør.

• 75.000,- til Oddersjå for skifestival.

• 65.000,- til Storymakers for prosjektet «Svartedauen».

• 50.000,- til Q25 jubileumsfest.

• 30 000,- til Foreningen «Skapelsen på norsk».