— Det er en stor ulempe hvis dette ikke blir noe av. Det hadde vært en kjempegod idé å samle museets aktivitet på Odderøya, men ambisjonsnivået hos kommunen er åpenbart ikke høyere enn dette, sier Øyvind Eikaas, turoperasjonsleder i Color Line.

17. januar var han blant næringslivslederne som møtte i Kilden for å høre om Vest-Agder-museets planer for Odderøya. Avdelingsleder Agnete Kjellin og museumsdirektør John Olsen presenterte der det prosjekterte aktivitetsbygget for museumshavn i Nodeviga.

"Publikumsmagnet"

Både dette og planene museet la fram om å samle aktiviteten på Odderøya, vakte stor begeistring rundt bordet.

— En publikumsmagnet av dimensjoner, sa Dyreparken-direktør Reidar Fuglestad.

Men denne uka har forutsetningene for begeistringen endret seg. Nå foreslår både rådmannen i Kristiansand og fylkesrådmannen i Vest-Agder å avlyse flyttingen av utendørsmuseet fra Kongsgård til Odderøya. Samtidig vil de utrede på nytt hvor Vest-Agder-museets formidlingsbygg skal stå.

Gangavstand

— Omkamper er alltid en energidreper. Det var spennende å se planer som var så konkrete, for her var det godt potensial for å utvikle noe spennende, sier Dyreparken-direktør Reidar Fuglestad.

Color Lines Øyvind Eikaas er enda tydeligere:

— Å ha dette i gangavstand til sentrum hadde vært helt perfekt, og dette er en meget uheldig situasjon. Den kan minne om den i Oslo, da de diskuterte om Munch-museet skulle ligge i Bjørvika eller oppe på Tøyen. Det at Munch-museet og Nasjonalgalleriet ble lagt sentralt, har av min kollega i Oslo blitt anslått å trekke 50.000 ekstra turister til Oslo i året, sier Eikaas.

Folkestrøm

— Det er vel litt forskjell på Munch og et fylkesmuseum?

— Jada. Men å få besøk til en slik attraksjon har alt med tilgjengelighet å gjøre. Og tenk på den folkestrømmen som er på Odderøya hver helg. Det kunne blitt lagt opp til en kjempedag på Odderøya med museet på plass der, sier Eikaas.

Anita Dietrichson, direktør for Næringsforeningen var også på møtet:

— Jeg er skuffet på museets vegne. Å få samlet museet på ett sted gir en effekt og et miljø som er viktig for byen vår. Dette ville trukket mye publikum. Å bruke så lang tid på beslutninger tærer også veldig på dem som skal jobbe med det, sier Dietrichson.

Kystkulturen

Harald Andersen, leder i Kvadraturforeningen sier dette:

— Vi tente veldig på ideen med å få et opplevelsestilbud innen bykjernen. Vårt hovedfokus er å få satt kystkulturen på kartet og legge et opplevelsessenter til Nodeviga, sier Andersen.

Det prosjekterte aktivitetsbygget i Nodeviga går da også etter alt å dømme som planlagt. Når det gjelder resten av museumssatsingen sier Andersen:

— Det er en forutsetning for Kvadraturforeningen at resten av øya opprettholder sin status som tur- og rekreasjonsområde, og også som festivalområde. Hvorvidt dette hadde kommet i konflikt med formidlingsbygg og utendørsmuseum kjenner vi for lite til, sier Andersen.