USA 2010

Regi: Tony Scott

Manus: Mark Bomback

Musikk: Harry Gregson-Williams

Skuespillere: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Elisabeth Mathis

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Vi har opplevd det på film tidligere, i «Runaway Train» fra 1985, med Jon Voight og Eric Roberts: Et løpsk godstog med livsfarlig last, en katastrofe ser ikke ut å kunne unngås.

Men «Runaway Train» handlet om rømte straff-fanger, og utspilte seg i Russland, dette foregår i våre dagers Pennsylvania, USA, og de involverte er alminnelige lokførere og funksjonærer.

Det finnes noen følelsesmessige aspekter mellom den ene lokføreren og hans døtre og den andre og kona hans, det føles like selsomt unødvendig som en sminkebag i et jaktlag. Men, vel, i Hollywood mener en jo at en slik tilleggsdimensjon er nødvendig for å skape både balanse og mer penger.

For energien, rytmen og fremdriften er stor, ja, direkte muskuløs i denne filmen, det er i selve actionbevegelsene filmens kraft og tiltrekning ligger. Og regissør Tony Scott (han er mannen bak filmer som «Metro 123 kapret», «Domino» og «Man on Fire») viser – igjen – at han durkdrevent og sekundpresist beher-sker både den visuelle og rent fortellermessige dynamikken.

Han har brukt Denzel Washington («American Gangster») tidligere, og både han og den langt yngre Chris Pine («Star Trek») spiller med kløkt, hvilket vil si med beherskede virke-midler, men rikelig nok til at vi tror på både det besluttsomme og det nølende i dem. Denzel Washington er nesten ukjennelig i denne rollen: Han er fullstendig raket på hodet. Likevel umiskjennelig Denzel Washington når actionfortellingen begynner å utvikle seg.