En gang prøvde jeg å lese Stephen Hawkings populærvitenskapelige bok om universet, men datt av før jeg var ferdig med kapitlet om ubestemthetsprinsippet. Nå har forskningsjournalist Ingrid Spilde laget en tilsvarende bok for barn, slik at deres foreldre kan skjønne noe av hvordan verden ble til. Noe man trenger å vite når de spør. Boka er kommet ut på Mangschou, som igjen viser seg som et spennende forlag for barne— og ungdomslitteratur. Dette er den andre boka i fagbokserien «Nysgjerrig på…», som er laget i samarbeid med Norges forskningsråd. Det er fremragende formidling.

nysgjerrig.jpg

Boka begynner med de samme spørsmålene som Jostein Gaarders nylig utkomne filosofiske barnebok «Det spørs»: «Har du noen gang lurt på hvordan alt ble til? Når begynte verden? Hvor kommer universet fra? Og hvorfor finnes det skinnende stjerner og planeter som jorda, med fjell, hav og luft?» Men der Gaarder hopper raskt videre til stadig nye spørsmål, stopper denne boka opp og reflekterer og forklarer. Noe vet vi, noe vet vi ennå ikke: «Noen av svarene vi har funnet, ligner forresten mer på gåter enn på løsninger. Visste du for eksempel at verden kommer fra ingenting?» At noen svar ligner mer på gåter enn på løsninger, er en viktig innsikt, både i livet og i forskningen. Spildes bok er båret oppe av den samme blandingen av nysgjerrighet, skarphet og ydmykhet som det blir god vitenskap av. Språket er tilpasset målgruppa . Hva skjedde da eplet traff Newton midt i knotten? «I stedet for å bli potte sur og pælme eplet dit pepper’n gror, begynte Newton å lure. – Hvorfor er det sånn? tenkte han. – Hvorfor er det sånn at epler og annet skrot alltid ramler nedover, og ikke for eksempel oppover?» I tillegg har teksten en dramatisk oppbygging med vitenskapshistoriske cliffhangers: Det ser ille ut når Einstein har regnet seg frem til at universet er i ferd med å kollapse, men i neste kapittel kommer heldigvis Friedman med en teori om at det utvider seg.

Bildematerialet er praktfullt . Romteleskopenes bilder av galakser og planeter og eksploderende stjerner er visuell poesi. Lekker datagrafikk viser hva som kan ha skjedd, og naivistiske tegninger, signert designbyrået Yokoland, skaper en barnevennlig koloritt. Dette er en allalderbok: Les den for dine barn, og la storesøsknene krangle om den etterpå.