— Du føler det er noe rart når du selv lurer på hva i alle dager du skal med en CD. Da blir det litt rart å skulle selge det til folk, sier Trond Hurvenes.

Han har arbeidet på Rockline siden 1990, og siden begynnelsen på 2000-tallet har han også vært eier.

Nyheten om at Rockline legger ned ved utgangen av januar spredte seg som ild i tørt gress på tampen av helga, og Hurvenes forteller at reaksjonene har vært mange og til dels følelsesladde.

Glade jul

— Vi har jo vært en institusjon, og det er mange som er overrasket. Men samtidig kan du jo spørre deg selv om når du sist kjøpte ei plate, sier han.

De siste fire årene har det mest vært stahet og nostalgi som har holdt butikken i drift.

— Vi har blitt reddet av julesalget hvert år, men det skjedde ikke denne gangen. Folk sto og var litt i tvil om det egentlig var noen som ville bli glade for å få en CD til jul, sier han.

Få vinylkunder

Ifølge tall fra IFPI (organisasjonen for de internasjonale plateselskapene) står fysisk format nå for 15 prosent av musikksalget i Norge. Salget for CDer fortsetter å stupe loddrett, mens vinylsalget i fjor økte 60 prosent.

— Vi har kanskje 100 vinylkunder, men hadde nok trengt 500. Byen er ikke stor nok til å drive en butikk på vinylplatesalg, sier Hurvenes.

De siste fire årene har han utdannet seg til sosionom, og det er dette han nå jobber som.

Kjernepublikum

— Det hadde vært mye tristere hvis jeg hadde stått her alene og vært avhengig av at dette gikk rundt. Nå får jeg fortsette å jobbe med mennesker, og det liker jeg godt. Jeg tror også kundene har merket at vi har likt dem, og at vi har vært interessert i det vi selger. Det er de musikkinteresserte som har vært våre kunder, og det er nok også noe av grunnen til at vi klarte oss så mye lenger enn de andre. Vi fikk ikke det enorme fallet når folk sluttet å kjøpe «Best of» og «Topp 20». Og jeg må innrømme at jeg er litt stolt av at vi har holdt så lenge, sier Hurvenes.

«Kjørr plastikk»

Han er langt mer bekymret for musikkbransjen som helhet, enn over at det ikke lenger er rom for platebutikken som bindeledd mellom musiker og lytter.

— Jeg forstår ikke hvordan man i dag skal kunne etablere nye, store artister. Jeg mener ei god plate er et kunstverk. Mange av artistene som er store nå, slik som Justin Bieber og denslags har ikke noe med musikk å gjøre. Det er mest gimmick, og bare noe kjørr plastikk, slår han fast.

Rockline startet driften i et knøttlite lokale på 18 -20 kvadratmeter i Festningsgata i 1985. — Da het det Platebaren, og jeg må innrømme at det er et mye tøffere navn. Så flyttet den i 1988 til Dronningensgate der det nå er barnefrisør, samtidig som man skiftet navn til Rockline.

— Da hadde jeg begynt å stå i butikken av og til, forteller Hurvenes.

Nå skal han ikke stå så mye mer i butikken sin, for nå skal alt vekk.

— Skriv gjerne at alt går til halv pris. Er det noe igjen når måneden er slutt gir jeg det bort til en institusjon. Det sier sosionomgenet mitt, sier han.

Brukte stipendet på Rockline

— Rockline var et samlingssted for oss, og jeg brukte noen stipender på den butikken. Den er nok hovedårsaken til at jeg aldri fikk noen høyere utdanning, ler Bjørnar Jacobsen.

Bjørnar Jacobsen Foto: Ukjent

Han er et kjent fjes blant Kristiansands musikkmennesker, og slår med en viss resignasjon fast at ett av barndommens store samlingspunkter nå blir historie. — Innehaver Odd Staldvik turte å ta inn obskure plater, slik som fra selskapet Earache. Jeg husker at coverne til Carcass trigget meg veldig, sier Jacobsen.

I dag er han ansvarlig for kjelleravdelingen på Bok & Media i Markens gate i Kristiansand hvor det selges klassisk og kristen musikk. Fra slutten av januar blir dette det eneste stedet i Kvadraturen hvor man kan få kjøpt musikk i fysisk format.

— Men nå blir det ganske mye mindre her hos oss også av dette. Folk kjøper musikken sin foran PCen nå. Det er bare slik det har blitt, sier Jacobsen.

Platekompaniet

Etter Rocklines nedleggelse blir Platekompaniet i Sørlandsparken den eneste butikken i mange mils omkrets som selger musikk i nevneverdig omfang.

— Vi selger fortsatt betydelig med musikk, selv om film og spill er større kategorier, skriver Platekompaniets eier Rolf Presthus i en sms til Fædrelandsvennen.

Ved nyttår ble Platekompaniets filial i Arendal lagt ned.

- Er det noen utsikter for at det går samme vei med avdelingen i Sørlandsparken?

— Vi har ingen planer om endringer i Kristiansand, svarer Presthus.