Islendingen Sjón (pseudonym for Sigurjón Birgir Sigurdsson) er en overraskelsens forfatter. Han beveger seg innenfor svært ulike sjanger i det litterære univers, fra barnebøker, lyrikk, noveller, romaner og skuespill til filmmanus (for Lars von Trier) og sangtekster til bl.a. Björk. I år ble han belønnet med Nordisk Råds litteraturpris for kortromanen Skugga-Baldur.

Det er en bok som beveger seg på mange plan. Den starter som en fortelling om presten Baldur Skuggasson som i januar 1883 er på revejakt i den islandske ødemarken. En historie skrevet i enkel og liketil punktprosa. Så skifter fortellingen spor til en allvitende beretning om dagene og årene forut. Vi møter botanikeren Fridrik B. Fridjónsson, en dannet verdensmann som nå er bonde i prestens sogn. Og vi får høre om Abba, en ung jente med Downs syndrom som 15 år tidligere ble funnet om bord på et strandet skip. Ingen vet hvor hun kommer fra, ingen vil ta seg av henne på sømmelig vis inntil Fridrik forbarmer seg over henne. Men presten Baldur misliker åndssvake og nekter henne adgang til Guds hus. Abba dør mens presten er på revejakt. Og Fridrik, han hevner seg på presten på en finurlig måte. Så er vi tilbake hos presten Baldur. I en fortettet moderne prosalyrikk får vi høre hvordan han blir tatt av et snøskred og til sist befinner seg innestengt under en isbre sammen med reven.

Av dette har Sjón komponert en kortroman, som man gjerne kan kalle postmoderne, og som kombinerer fortellerglede og poesi i en prosa som suverent beveger seg mellom ulike stilarter. Og med islandsk naturmystikk og fortellerkunst som bakteppe. Men først og fremst er dette en fortelling med et betydelig etisk budskap; om empati og om å lytte til og være tro mot sin samvittighet.

Torbjørn Trysnes

BOK

Skugga-Baldur

Et folkeeventyr

Forfatter: Sjón

Roman

Oversatt av Tone Myklebust

Forlag: Tiden