I lang tid har Gran Turismo-serien på PlayStation vært omtrent det eneste alternativet innen simulatorspill på konsoll. Nå vil Microsoft være med å konkurrere om motorhodene, og lanserer Forza Motorsport.

Gran Turismo-serien har av enkelte blitt kritisert for ikke å gi bilene skader når de kolliderer, noe som har gjort at man kan ta seg enkelte friheter i forhold til kjørestil, og bruke de andre bilene som støtfanger i vanskelige svinger. I Forza er det ikke noen god idé å kjøre på denne måten. For det første får du mindre poeng ved slutten av løpet, men etter stund vil bilen også bli fullstendig ukontrollerbar. Hvis du synes dette blir litt brysomt, kan du velge bort skadefunksjonen.

Vanskelighetsgraden kan også justeres gjennom å skru bilenes stabilisatorfunksjon av og på. Det samme gjelder ABS-bremser. Du kan også velge hvor gode motstanderne skal være til å kjøre. Hvis du skrur skade av og alle hjelpemidlene på, vil resultatet være at du får atskillig mindre betalt for å vinne løp.

Med alle hjelpemidlene inne, kjører du som på skinner, og selv den ferskeste sjåfør skulle greie å vinne de fleste løpene. I motsatt fall blir det verre, men etter noen prøverunder på full simulatorinnstilling er dette også overkommelig, og det virker som det er noe lettere å kjøre enn i Gran Turismo 4. Det kuleste hjelpemiddelet er imidlertid et spor som viser deg den beste løpslinjen. I de fleste spill er dette antydet med et mørkere felt på banen, i og med at de fleste andre førere har kjørt i samme sporet tidligere. I Forza har du et dynamisk spor som ved hjelp av fargekoding viser deg løpslinjen og hvor du bør bremse og gi gass. Fargen på sporet endres i forhold til farten, så hvis det først er rødt gjennom hele svingen og du bremser ved inngangen, vil sporet skifte farge til grønt, noe som indikerer at du kan gi flatt jern igjen.

Forza virker ikke fullt så realistisk som GT 4, men til gjengjeld går det ikke så uhorvelig tregt i begynnelsen heller. Her får du nye biler ganske raskt, og slipper å kjøre løp etter løp med en udugelig VW Lupo eller tilsvarende tullebil før du får litt grommere doninger.

Har du Xbox og er du ute etter en mer realistisk kjøreopplevelse enn du får av Project Gotham Racing 2, er dette spillet for deg.

TORE SAND

Forza Motorsport

Microsoft

Sjanger: Racing

Alder: 3+

Plattformer: Kun Xbox