De tre første spillene i Ratchet & Clank-serien har vært blant de beste actioneventyrspillene som er laget. En vidunderlig blanding av perfekt kontroll, fantasifulle omgivelser, gode historier, glimrende skuespill og kul humor har gjort disse spillene til klassikere i sjangeren.

Ratchet Gladiator, derimot, er en skuffelse. Etter at det forrige spillet introduserte muligheten til å spille på Internett mot andre spillere, virker det som om det er dette som har blitt hovedfokus for utviklerne. Du har riktig nok fremdeles en spillvariant for en spiller, men denne gangen får du ikke på langt nær så god historie eller så morsomme figurer. Denne gangen blir Ratchet kidnappet av en slesk kar som driver ulovlige gladiatorturneringer, og blir tvunget til å slåss. Den søte, lille pelsdotten med de lange ørene må stort sett måke seg gjennom et vanvittig antall banditter, og spillet har ikke på langt nær samme sjarm som tidligere.

For første gang kan du velge vanskelighetsgrad når du begynner, og mens balansen i spillet tidligere var perfekt, blir dette nå snudd helt på hodet. Det kan være fristende å velge en lett vanskelighetsgrad til å begynne med, men hvis du gjør dette, er spillet ødelagt. Det blir så lett at du kan frese gjennom uten å måtte bite i gresset en eneste gang, og spillet er over på få timer.

Våpensystemet mangler også den samme balansen som tidligere. Mens det før var en triumf å få råd til et nytt våpen, og du gledet deg til hver gang våpnene fikk en ny oppgradering, får du nå råd til alt mye fortere, og du har alltid rikelig med ammunisjon. Det eneste som blir litt stas, er å se hva som venter rundt neste sving, og om den neste mellomsekvensen kanskje får deg til å fnise litt. Utviklerne har også falt for fristelsen til stadig å slenge inn et uhorvelig antall skurker på en gang, noe som gjør at bildefrekvensen til tider blir hakkete.

Men det er likevel ikke til å komme fra at Ratchet Gladiator fremdeles er et spill i Ratchet & Clank-serien, og jeg klarer ikke å slakte det helt. Hvis du likte de forrige spillene, kan det nok hende du kommer til å like dette også. Kontrollen og grafikken er like bra som før, og skuespillerprestasjonene er på øverste hylle. Vi får håpe utvikleren Insomniac ikke gjør den samme feilen igjen.

TORE SAND

Skuffende gnager

Ratchet Gladiator

Sony/Insomniac

Genre: Action

Alder: 3+

Plattformer: PlayStation 2