Drama/biografi

USA 2014

Regi: Edward Zwick

Manus:Christopher Wilkinson, Stephen J. Rivele, Steven Knight

Skuespillere: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Lily Rabe, PeterSarsgaard, Robin Weigert, Evelyne Brochu, Andreas Apergis

Aldersgrense: 6 år

Egnethet: Ungdom/voksen

«Pawn Sacrifice» er historien om den legendariske sjakkspilleren Bobby Fischer (Tobey Maguire) fra USA. I 1972 ble tidenes sjakkparti gjennomført mellom Fischer og hans russiske erkerival Boris Spassky (Liev Schreiber). Det er kanskje ikke først og fremst på grunn av sjakkspillet kampen ble så stor, men med den kalde krigen som bakteppe var det mer enn en VM-tittel som stod på spill. Ingen amerikaner hadde slått russerne før Bobby Fischer entret scenen. Men som på en scene var det også mye drama rundt sjakkspilleren, både foran og bak sceneteppet.

Enten var det for mye lyd, for lite penger, eller andre ting som gjorde at han trakk seg, ikke møtte opp, eller klaget i media. Dette gjør selvfølgelig filmen også mye mer spennende og interessant, enn hvis det kun hadde handlet om det som foregikk på sjakkbrettet. Tobey Maguire gjør en god jobb. Selv om han ikke direkte likner på sjakklegenden, har han likevel klart å fange essensen, og han formidler spesielt godt Fischers nevroser og paranoide konspirasjonsteorier.

Filmen får også frem politikken rundt sjakkspillerne, og hvordan det var å være nær Fischer gjennom de to som fulgte ham tettest. Advokaten Paul Marshall (Michael Stuhlbarg), og sjakkspiller, prest og veileder William Lombardy (Peter Sarsgaard). Alt i alt, en veldig interessant og spennende film fra virkeligheten.