Norge 2010

Regi: Gunnar Hall Jensen

Manus: Gunnar Hall Jensen,

Elin Sander

Medvirkende: Gunnar Hall Jensen, Elin Sander, Zulfikar Fahmy, Øyvind Rydland

Sensur: Tillatt for alle

Egnethet: Ungdom/voksen

Gunnar Hall Jensen (han laget dokumentaren «Gunnar Goes Comfortable» i 2003) ser et bilde av en aldrende munk, tatt i gammelt kloster i Sahara. Han tenker: «For en gnist det finnes i det ansiktet! Hvorfor ser vi ikke en slik gnist i ansikter i det sosialdemokratiske Skandinavia?»

Han gjør noe med saken: Han reiser til Sahara sammen med et lite filmteam for å treffe munkene i det klosteret. Men bakgrunnen for denne reisen, ligger dypere, er mer mangfoldig, mer fasettert, enn dét å møte disse munkene i et av verdens eldste klostre: Han føler noe er alvorlig galt med den nordiske livsmåten – den materialistiske, sosialdemokratiske modellen, bygd omkring familien, der en hele tiden er omgitt av trygghet, penger, og luksusartikler.

Han har en splint i hjertet, en uro som forteller ham at han vil noe mer, noe annet. Hva søker han? Gud? Et enklere liv? Sannheten? Hva er i så fall sannheten? Og hva er menneskelig renhet? Og hvordan skal en definere lykke?

En føler seg svært lite klokere etter visning. Rent regimessig kan den iblant føles affektert, iblant en smule krevende, og både teknikk og formulering er av skiftende kvalitet. Men for all del: Det er en interessant film.